用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1派band 2
樓主: chingcat
go

Band 1派band 2   [複製鏈接]

回覆 黑咪喵 的帖子

「如果真係band1學生無可能派去band2bc」
都唔係嘅,如果當區得兩間 Band 1,甚至得一間,然後第三間係 Band 2A,第四已經係 Band 2BC,咁就會派到,不過九龍城區當然呢個機率細

回覆 acgy 的帖子

南區、離島。
南區 Band 1 官津: 聖心,非保留位 13 個。男仔冇份,必須填跨區。
Band 2A:華富邨呂明才,非保留位 66 個,相信自行 40 個學位都係南區學生。Band 2B:鴨真,但女校。

已冇其他 Band 1 或者 Band 2AB

離島區 Band 1 官津:冇,必須填跨區
Band 2A:章馥仙
Band 2B:冇,必須填跨區
Band 2C:東涌天主教

黃大仙都可能有呢個情況,本身區內 Band 1 就計埋可立,都一定收唔曬。Band 2A/B 聖母有直屬小學部,而且女校,然後就係似乎冇公開過 DSE 成績嘅孔仙洲、聖文德、培敦,相信呢三間成績未有 Band 2A/B 表現。咁所以黃大仙 Band 1 男仔如果唔好彩 number 唔靚,連可立都唔入,有機會入 Band 2B/C。(純碎按本區學校水平同升中人數推測,實際可能學校自行都收曬本區學生,而且多人考直資或自行跨區離場,情況可能樂觀啲。)

回覆 acgy 的帖子

離島區 Band 2A 嗰間應該係收足 Band 1 嘅,只係成績做唔到 Band 1。
‹ 上一主題|下一主題