用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?
go

有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?   [複製鏈接]

大前提係「唔深」嘅定義?所有科目都冇教深,同出面普通官津一樣,定係有一兩科教快半年都接受到?

培道、播道、音小、啟思、啟基、神召第一、坑真(街外人好少位,預左考唔到先)、嶺小、鄉師自然學校

回覆 jantan28 的帖子

數學快半年。
其實真道好難唔教快,少人一年,唔教快點追上?

回覆 luckybaby2011 的帖子

唔係官津最淺(知有官立係有教快),而係官津要跟政府 syllabus,深極有個譜,同埋因為學生背景、程度差距大,唔可以好似其他直私咁,一開始就入正題,skip 左 basic(例如官津頭兩星期複習 A-Z 同筆畫,但直私可以跳過)。讀官津,有段時間畀你追。
如果你唔係諗讀一線官津的話,二線官津都好舒服自由,當然論資源就冇得同直私比。

回覆 luckybaby2011 的帖子

一份功課一科,中英數常 Science,5、6 樣功課係正常。 KTS 都係功課上限都係咁上下,佢地重質不重量,所以少抄寫。
除非你 home schooling 或者國際學校,否則除左自然學校,我真係諗唔到有邊間學校係可以日日少過 5 樣。有 d 功課係玩好耐(美術科功課、作文功課),有 d 功課係 optional(改正)。

我以前個鄰居都日日咆哮架,後來搬走。不過你鄰居小朋友間學校係普通學校,但唔代表小朋友成績係家長個接受範圍嘛!普通學校更加要努力讀書,否則考頭 30% 都未必保證入 Band 1。

回覆 retriever 的帖子

小學當然有填色!填到 6 年級添,不過唔係美術科。

回覆 LedTV 的帖子

我睇過 Lighthouse、Family & Friends、My Pal、Longman Express/Elect(略睇咋,冇詳細研究比較),覺得 Lighthouse 比「同齡」深 d,重點冇咁清晰。

回覆 Aphrodite 的帖子

咁你學校係偏輕鬆。你果間有自己一套 style,貫徹 12 年。
‹ 上一主題|下一主題