用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區中學排名Band 1 - Band 2
go

中西區中學排名Band 1 - Band 2 [複製鏈接]

PP媽媽 發表於 16-8-17 00:05
王家爸爸,

想請教下,我女升4年級,讀中西區最多班又出名多功課的小學, 但小女有專注力問題治療中,佢成績中 ...

既然讀得辛苦,轉換環境都係一個方法

ec1338 發表於 16-9-8 22:53
王家爸爸,想請問一下聖士提反女不是B1a嗎?我見佢年報寫出嚟嘅成績幾好喎 ...
b1a係神校,唔係咁多學校既成績可以叫做神校的,但b1b都已經係好好好好,唔駛太強求最頂尖啦,最緊要適合自己個女

SingMom 發表於 16-9-10 15:59
咁即係幾多%三大入學率先叫神校?

神唔神任你叫姐,b1a同b1b點界定都係無正式標準,反正個個心中把呎都唔同。但正如樓上所講,睇3大率係b1大學之間最好既分辨高低準則。b2就睇入大學率,b3就睇3322率...

just my two cents

happy105 發表於 16-9-10 16:51
請問如果想入到神級英華女校,要具備咩條件,要使出咩絕招同埋填表應該有咩䇿略呀

...

成績,成績,成績!!面試,面試,面試!!

即係話,成績好重要,但面試要識得如何對答同表現自己,又切忌唔好太搶風頭。

SingMom 發表於 16-9-11 19:53
咁王家爸爸,你係以乜野標準去定聖士提反女子中學係B1B而唔係B1A ? 相信好多中西區家長當聖提係神校。都好 ...

睇公開試成績,評ssgc唔係b1a都算好合理,ssgc近年亦已被yw拋離左幾個馬鼻。不過佢有個好處,就係校舍好正,而且一條龍,入左佢小學就發達

王家爸爸  不足80%合格率,不可能是B1上游;至於是什麽水平,真係要自己睇年報比較下,不便多談。   發表於 16-9-12 18:11

>王家爸爸  不足80%合格率,不可能是B1上游;至於是什麼水平,真係要自己睇年報比較下,不便多談。   發表於 半小時前

不過,合格率都要兩睇,我發覺有D學校係拔尖型,只理尖子,放棄落後者,佢地入3大率都好高,但3322率唔高。呢D學校,我真係建議B1車邊者就唔好入。

王家爸爸 發表於 16-9-13 11:57
睇3大率要小心,好多學校將太空學院當港大,所以話一定需要自己研究年報,唔可以只聽人講。年報無得假(最 ...

其實點分係咪太空學院? AD/HD Programmes?
http://www.ywgs.edu.hk/university-offer

chick1stbb 發表於 16-9-13 12:24
想請教各位前輩. 小女在12網某女校就讀, 學校沒有排成績在成績表上, 但佢的成績一直保持班內頭10內 (因有學 ...

有唔錯既直屬中學,乙部就梗係唔搏啦

hkpapa852 發表於 16-9-13 16:16
3大只有開辦UGC degree, 唔會有sub-degree, 只有太有開辦degree同sub-degree, 所以YWGS講得有人入3大既sub- ...

即係3大degree個數入面可能有太空入面既degree,亦可能無,對嗎?

btw,知唔知有邊d學校會將太空學院既收生分開公布?
‹ 上一主題|下一主題