用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才
樓主: alex4_15
go

優才   [複製鏈接]

回覆 kiki.lam24 的帖子

我小朋友11月細b, 今年見,個interviewer 好差,一入去坐底就不停emphasize 你小朋友好細過喎,有冇諗過叫佢repeat 轉大b 呀。。佢頭先數學唔多識喎(推理題, 70, 75, (      ?)85), 根據我專業, 嚟in 今日好多小朋友都識晒,我覺得你小朋友細,未到那個歲數,腦部未發展到, 讀上去會好困難。
我即時諗,咁我地係咪唔使in.  佢係interview (2nd in)入面都未in 就咁講,其實有age discrimination. 佢仲話自己係中學部老師,唔係小學老師,講到間學校中學好top咁。 跟住佢知衰左, 補飛話我宜家唔係話你小朋友唔得。 我都係那句,你間學校如唔要細b, 可申請指明到9月,過左9月b 唔可以申請,好似培正咁。 或 in 完覺唔合,咪failed 我地囉。 未in 就咁講, 我真係即時覺佢有age discrimation.

回覆 Wanglinkiki 的帖子

佢唔收唔緊要,failed 咪得囉。interview 唔係一定收架嘛。  只是覺老師冇需未開始in 就咁講,仲要係中學老師,會好易俾人感覺同小學老師標準唔同。
明白每間學校有收生preferences, 不過,抒發下當時感受喳。

回覆 Jean1769 的帖子

佢in 左小朋友, 但我地父母再同小朋友入去再in 時,一入去坐底就咁講嘛,所以感覺不好,即我有衝動想問,咁我係咪可以出返去唔使in 啦。 同房另1個老師就好好多,聽到講,講故事接唔到唔緊要,再諗諗啦,睇到咩可以講啦, 比較鼓勵性。
因為老師話小朋友各講故事同答問題好好,但數學唔多識,所以走時再強調叫我考慮repeat K3, 第日interview 會好d。 小朋友宜家都識了,因為學校下學期先教。

回覆 Kaytechan 的帖子

我好贊同呢位家長講。 作為專業老師,你講得好啱,佢就算收與唔收都好,都應該俾d 建設性comments,如家長要第日要多加留意小朋友數學,要多練習。 而唔係講,我今日in 左好多過,都識晒,你小朋友真係好細過喎,建家長考慮repeat 。 佢坦白直接係ok,小朋友一定有唔識既野或唔擅長一方面(當然有d 資優會好叻好全面),但佢地comments 冇建設性可俾家長參考 。
咁自己都有其他選擇的,只不過,in 咁多間,得呢間個老師俾我感覺最特別,有感而發。  

同意你講法。 唔係叫老師講假話贊小朋友,小朋友識唔識有幾多斤兩,做家長都心中有數嘅。 既然佢話佢專業(目測唔係新丁,係experienced 老師,可能主任級㖭),應該俾實際建議家長可以改善,而非講今日我in好多小朋友都識晒,但你小朋友唔多識, 佢咁細個,好強調叫我考慮小朋友重讀, 會對佢日後升學好D。

講真, 好老實, 有更好OFFER會放棄直資/私小 (唔係佢地唔好,始終慳6年錢嘛), 尤其有靚官津或官津在靚校網, 除非好鐘意間直資/私小, 又或準備外國升學.
‹ 上一主題|下一主題