用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對ESF kindergarten 有咩意見?
樓主: bellarie
go

大家對ESF kindergarten 有咩意見? [複製鏈接]

Sorry 我比較新手!
想知道呢間學校既媽媽可以分享下?

ESF 可以同LH 和 維記比較嗎?
ESF 的英文師資系咪會較好?

1    0    0    0

引用:Quote:原帖由+bellarie+於+16-04-14+發表So

原帖由 964000 於 16-04-14 發表
ESF係國際學校喎,你想比較甚麼?一般不會相提並論
例如:師資同學生出路?系咪讀左ESF 出吾返local ? 因為佢地大家都話似用IB 形式教

回覆:大家對ESF kindergarten 有咩意見?

系!多謝各位分享!

引用:回覆+964000+的帖子 ESF+資源豐富,咁難得

原帖由 Park88 於 16-04-15 發表
回覆 964000 的帖子

ESF 資源豐富,咁難得入到去,梗係希望一條龍讀到ESF 中學畢業!入到佢地嘅小學,已經 ...
其實因為小朋友仲細。我都吾知咩適合佢。IS or Local.... 所以先驚讀左IS 出吾返來啫。。同埋我有2個小朋友。如果兩個都ESF... 都真係吾輕鬆🤔所以我先諗緊應該讀語境強的kinder ex. Vic or LH. 定ESF..

引用:回覆+964000+的帖子 ESF+資源豐富,咁難得

回覆 964000 的帖子

ESF 資源豐富,咁難得入到去,梗係希望一條龍讀到ESF 中學畢業!入到佢地嘅小學,已經 ...
Park88, 您好!
其實我都想問下。ESF 資源豐富,有冇咩例子?系咪讀左ESF 吾冼出去學太多野同補習?

明白!
Thx 大家!

引用:我朋友esf+,+k2,+sha+tin+junior+收了,唔

原帖由 phoebewong123 於 16-04-15 發表
我朋友esf , k2, sha tin junior 收了,唔識寫任何字,亦完全認不到任何中文字。上local 小學,加數唔識, ...
同意!所以真是未必考慮啦!可能真是Vic 好D,兩邊都得

引用:回覆+bellarie+的帖子 我認識ESF+中學家長

回覆 bellarie 的帖子

我認識ESF 中學家長們話,佢地d老師係專科專教,即是老師教數嘅,唔會又要去教埋物 ...
所以英基真是不錯。就算我識人教國際學校,都話英基師資好!同埋佢地真係有好多不同國藉的學生,系一所真的國際學校

引用:回覆+bellarie+的帖子 不過要有心理準備,

原帖由 Park88 於 16-04-16 發表
回覆 bellarie 的帖子

不過要有心理準備,ESF 幼稚園(K1&K2)係冇功課返屋企做的, 佢地幼稚園已經行IB PYP ...
真的多謝大家討論!我唸因為冇一間學校系完美的。總有不足的地方。而確實我又真未清楚小朋友系咪適合IS. 可能要多觀察一會兒。vic 類型各方平行d,可以兩邊試

引用:咁esf+vs+維記,你地有咩見解? 小學方面,

原帖由 kamgat 於 16-04-16 發表
咁esf vs 維記,你地有咩見解?
小學方面,我target happy school~
其實我都有同一様煩惱!所以都唸過ESF 直上。咁小朋友真是幾happy!但亦慢慢開始明白,香港又真係吾多吾少要學術。我先生同學,kgv 直上美國名牌大學,英文Lak lak 聲,但學術吾夠強。
但我先生,local trained, 英文足以應付美國大學,英文冇lak lak 聲,但science 數就easy job~所以真是難揀。
我唸未確定路缐,可能vic! 如果真是一路happy, 就ESF! 但到大學, ESF 出都未必happy

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-04-17+發表回

原帖由 kamgat 於 16-04-17 發表
今時今日考Happy local school 都唔係容易,所以我先考esf ,希望小學會爭到上happy school...

...
How come the other late application post got del? Do u know why?

引用:1.+上到大學先辛苦,起碼已有一個快樂的童

原帖由 hanglai 於 16-04-17 發表
1. 上到大學先辛苦,起碼已有一個快樂的童年
2. 入到名牌大學已經好成功,而且到時已是成年人,為自己前途 ...
同意。所以我都覺得ESF 絕對有佢可取之處😁😁😁😁😁所以各有所長lor

我又想問下咁個人品格及德育上呢?ESF 又培養出咩學生?會不會變得高傲?個人主意強呢?

引用:I+face+the+same+question+-+local+vs+inte

原帖由 hoshi88h 於 16-04-17 發表
I face the same question - local vs international K1. My girl got ESF and a local straight through g ...
Sadly it's true that most students are too stressful 😆😆😆but my hubby always remind me don't be over protective! Sometimes stress make them grow !

So stress can be a positive thing if the family see it that way 😃

‹ 上一主題|下一主題