用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑和福小
樓主: OP妮歌
go

培僑和福小 [複製鏈接]

引用:之前看福小視學報吿算好一般 +

原帖由 cyncyn322 於 16-07-10 發表
之前看福小視學報吿算好一般
可能因為咁轉咗校長

引用:福小每年都有好多老師走,今年有十幾個,已

原帖由 ireneyklo 於 16-07-11 發表
福小每年都有好多老師走,今年有十幾個,已經是最少一年老師走。
其實好唔好真的要看用家(即小朋友)。 ...
據聞間間直資都會唔簽啲水平不夠的老師,亦有自然流失。培僑好似都係年年走十幾廿人?

引用:福小每年都有好多老師走,今年有十幾個,已

福小每年都有好多老師走,今年有十幾個,已經是最少一年老師走。
其實好唔好真的要看用家(即小朋友)。 ...
黃錦輝、真道、播道都聽聞係

引用:Quote:Mathew0214+發表於+16-7-11+16:57+據

培僑是會有老師走,但不會有咁多,只是幾個。
真係?😏😏你可能要了解清楚先...

其實間間學校都有強和弱,我都唔想講好自己鍾意果間,講衰人哋鍾意果間。否則只係變罵戰。

培僑和福小都有佢自己fans, 其實好多人都講過,呢啲post好無謂。第一,間間都難入,考到先再考慮啦。第二,揀一間近自己屋企嘅。

利申:我係明年新生家長,屋企人有小朋友讀緊福小,都有唔少同事小朋友喺度讀。我暫時都係二手資料,不過我係好鍾意福小。第一,老師好關心學生,同家長緊密聯繫。學校辦好多家長講座,支援充足。第二,成班老師好團結,好有heart辦教育,除咗同事同屋企人,我開放日特登去同家教會攤檔啲家長傾過,大家都話學校越辦越好,越來越受歡迎。當然,一啲客觀條件例如多NET, 有福中backup又可派位可自己考其他band 1,英文小學,課程不太深或太淺、活動選擇多等都係重要考慮因素。但最重要係福小唔會比我有其他直資果種「學店」感覺,反而覺得上上下下從家長、到老師、到學生都係一家人。老師不是打份工果種,而係好著緊每個學生,好著緊學校。你去下學校就感受到。

引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-07-12+發表

原帖由 fany 於 16-07-12 發表
今年小學部,中學部各兩個,不算多
對,你說的是今年。那過去幾年呢?還是那句,每所學校都有強和弱,喜愛自己的學校、支持自己學校很正常。多了解一下也好的。

引用:Quote:原帖由+ireneyklo+於+16-07-11+發表

原帖由 monkichi_mama 於 16-07-12 發表
而福小今年走十幾個已經係最少的一年。
今日問清楚老師,大家的資料也不見得準確,福小今年是只得幾個老師走(老師說一定冇十個)。最重要是受歡迎的老師都留低。

‹ 上一主題|下一主題