用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝,謝謝! ...
go

請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝,謝謝! [複製鏈接]

請指教:聖方濟各vs高主教vs港同vs王錦輝
感恩小兒有幸收到以上offer,他性格活潑好動、肯學肯做、愛發問和表達意見,好似都谷得。
請問活動教學or傳統教學比較適合?
可以送他上學,所以地點不是問題。
無心集郵或炫耀,希望只交兩間留位費,十分重視校風和中學的質數,但對以上學校認識不多,請求大家俾意見,謝謝!

6    0    1    0

回覆 muimui2 的帖子

唔好意思,你説得對,各校都有其特色,我承認自己有選擇困難症,其實出post前已作考慮,怕生誤會,但機會難得,好驚選錯,只希望多聽意見和分析,可盡早作出決定!

十分感謝charlotte_mom 的數據,對我幫助很大!
成日聽人講RC和SFA比較谷,請問谷到什麼程度?例如教快幾多?
為保全級頭三分一的名次,是否大部份學生要補習?或自己要在家常常做補充練習?
兩間都大班over40人,一個老師,對嗎?
上課時有小組討論還是必須坐定安靜聽老師講解?
功課量應該比港同和WKF多,每天小朋友做完功課還有時間閲讀課外圖書或玩耍嗎?
小息可否自由活動?還是只可上廁所或乖乖做功課?
RC是否比SFA多課外活動和校外比賽?
唔好意思,好多問題,謝謝幫忙解答。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]唔好意思,我不太明白你的意思,見你post的data好強調jupas and non-jupas, 我一直以為考DSE的學生必須經jupas 入本地大學,而考IB的學生就經non-jupas入本地大學,而RC公開50%讀local bachelor degree program, 是不是指正規的學士學位課程?如是,成績好好喎!有錯請更正,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題