用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學 ...
go

聖保羅男女中學小學 VS 聖士提反書院小學   [複製鏈接]

hystericminib 發表於 19-3-26 10:53
想問問大家...兩者都係可以直升中學
但兩者如果比較分別大嗎???
邊間好D?

其實2間學校既教學模式真係好唔同,你本身有冇研究過?好多人見到SPCC, 第一個反應就係點解仲要考慮;但事實上公開考試成績好唔代表一切。上到中學,讀得叻既好多都係外校考入。亦有好多升中選擇轉走(唔係因為成績問題)。我絕同認同SPCCPS 係一間好好既學校,但都要睇下適唔適合個小朋友。其實每年都有人有呢2間offer, 最終亦真係唔係全部人都take SPCCPS, 不過我係EK 咁講應該冇人信

deco99 發表於 19-3-26 22:03

我信呀,spcc都唔係我嘅首選,但人d都唔會揀我小朋友,所以 ...

多謝你相信我

同埋唔記得左利申:我唔係呢2間學校既家長,亦唔係準備考小學。只係識得一堆在校家長既厚多士。

阿豬媽@C 發表於 19-3-26 23:21
回覆 Lindytiger 的帖子

Totally agreed.

好客觀既分析,讚

阿豬媽@C 發表於 19-3-26 23:42
回覆 Lindytiger 的帖子

謝謝你..

我覺得你既意見好中肯,值得再打返出嚟比大家參考。目的唔係話邊間好個邊間,而係可以比大家從唔同角度去考慮最適合自己小朋友既學校,唔好一味見神校就話係最好既

retriever 發表於 19-3-27 09:48
什麼是INCOMING OFFER?

I think is referring to this

hijimhi 發表於 19-3-30 01:25
如果單憑讀書成績看成就太單面啦。職場上有幾多個成功嘅高層係讀書好叻?  個人全面發展同人際關比讀書還重 ...

EK 眼中只有嗰幾間學校,正如係BK 潮版一樣只有Chanel 同 Hermes 所以將呢2間學校放埋一齊, EK 家長一定揀SPCC。但係現實生活中, 結果並唔係咁;正如現實中唔係人人都鍾意Chanel, Hermes. 呢類人好多都唔會上嚟睇BK, EK, 又話者費事留言,因為都唔啱channel.

poonseelai 發表於 19-3-30 08:44
比較成績又唔代表其他唔重要,但只有成績係可以其接比較,任何學制最後都有考試這一關正正因這是相对客觀 ...

對第一份工作,成績好的確係有着數,讀名牌大學頭幾年都可以靠學校舊生network 揾到好工,但幾年過後呢啲作用會慢慢減心,最終都要睇個人工作能力、社交技巧等等。我實在遇到太多高分低能既人,讀書讀壞腦

Arabellahk 發表於 19-3-26 13:46
分別很大,聖保羅男女中學小學的學生將來大部分可上香港排第一的神校聖保羅男女中學,聖士提反書院小學的學 ...

St Stephen 有自己中學,點解一定要入SPCC 呢?當然實有家長會咁安排,但冇去既就代表唔夠叻?

fadgare 發表於 19-3-30 01:05
請問轉走的原因是?

都有好多因素,其中一樣係覺得除左為考好大學試外,仲有其他因素都好重要。不過係到唔詳談喇。

AL1987 發表於 19-3-30 18:30
可能酸葡萄(emoji)

酸葡萄?有咩要妒忌?

sailormercury 發表於 19-3-30 18:30
最大美資行之一的senior 朋友告知,國際大投行現在首選請國內人。港人和 international schools 中文半桶水 ...

國內人應該都係放洋留學, Ivy League 畢業嗰種;純國內大學畢業既暫時唔多。

fadgare 發表於 19-3-30 19:51
估計因為普英流利?

係,因為國際公司班高層个係鬼佬,冇理由開會講國語吧!

minibigmac 發表於 19-3-30 20:25
同意EK裏面好多人只睇神校就雙眼發光好似中學畢業已完成一半人生一樣,其實中學只係一個比你excel自己去大 ...

At least my multinational firm won’t care about which high school you are coming from

fadgare 發表於 19-3-30 20:00
國內人比較了解國內文化, 請佢哋對應國內客較有利?

係有利,但如果同班高層溝通唔好,佢哋就未必知道你做緊咩,去到中層管理級都好難再上。

lui 發表於 19-3-31 20:54
我言論有不支持學校嗎?!我只指某位人士不是畢業生吧。

係EK 講神校,少少野都好易觸動粉絲神經。其實St. Stephen’s network 都唔差架。

帶返個頭盔先

Sing13 發表於 19-4-1 12:04
所以中六畢業生既成績同小一入學個班既關聯度有幾多呢?其實我認同D神校中意收多D有錢既學生, 因為家長有能 ...

我諗學校唔會特別鍾意學生讀讀下轉校吧!好似SPCCPS 每年收2x 個寶x 學生,首先唔係全部都有take offer 啦,然後最終讀到6年級畢業既又淨返好少,聽聞校長都唔係咁高興呢!

retriever 發表於 19-4-1 13:47
國內生, 出到國, 仲要讀 IVY LEAGUE, 點會無背景呢?

我冇話過呢班人冇背景、冇connection 喎。只係比純國內讀書、生活既更有優勢,起碼soft skills 更易同班鬼佬溝通到啫。

chingyu 發表於 19-4-2 09:08
不用聽聞,我可以告訴你,校長絕對冇唔高興。

SPCC 有獨立部門負責海外升學,

我講緊小學部喎

chingyu 發表於 19-4-2 10:01
SPCC 亦好多人target 不是 醫生丶律師的。
只不過是不熟悉 SPCC 才會有此推斷。

我覺得係EK 呢度既家長成日眼光只放係醫生、律師到

sailormercury 發表於 19-4-2 10:33
搞到寶X的家長近來都好驚考唔到

Yes. Exactly what I heard
‹ 上一主題|下一主題