用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心 ...
樓主: newsky
go

仔仔剛評為自閉症譜系(中度),今個月生第二胎了 好擔心! [複製鏈接]

請問各位媽咪自閉症譜系(中度)係咪都好嚴重? 我仔仔兩歲半了仲未識講嘢!只會叫爸爸 其他係BB語!唔肯望人 十問九唔應!唔聽指令 脾氣大時會咬人  訓地下! 我好擔心佢大個左唔識自理!但醫生話未評估到佢的智力!各位媽咪有無正能量俾到我!第二胎又快出世了 !而家壓力好大 , 各種擔心!前路好迷惘!
   2    0    0    0

回覆 T96 的帖子

多謝你!希望仔仔會有進步!

回覆 DENNIS201 的帖子

排了S位 等緊政府其他訓練 應該要等幾個月  希望快啲排到言語治療!

回覆 奀珠 的帖子

請問你俾仔仔食邊隻牌子的魚油?

回覆 rainbow_6 的帖子

有無去做訓練? 有進步嗎? 一齊加油!

回覆 EEFF 的帖子

多謝你!我會努力的!我而家打算生完細B後坐完月, 就全部時間放喺大仔度, 如果到時政府治療未排到,唯有揾私家訓練了!各位媽咪有無好介紹?

回覆 EEFF 的帖子

甘你仔仔進步都好大!你仔仔評估嗰陣係咪咩都未識講?真係好想聽個仔叫我一聲媽媽! 已經好滿足了!

回覆 vincelo29 的帖子

兩歲半  淨係識叫爸爸 !

回覆 vincelo29 的帖子

多謝你的分享!甘正面的例子, 的確讓我安心多了! 媽媽你好叻, 仔仔進步甘大!一齊加油!

回覆 faichai2001 的帖子

一個月內應該有醫務社工搵你!到時會幫你安排S位 S位係特殊幼兒中心  我仔仔都係S位! 但一般要等一年以上 所以有能力最好揾私家訓練!因為政府治療都要等幾個月!我八月尾見左社工、而家都等緊!我其實一開頭都好擔心!但現階段唯有調整好自己的心情去接受呢個事實!呢度好多同路人 睇多啲正面的例子 心情會放鬆啲!一齊加油!

多謝各位靚靚媽咪的分享! 希望仔仔們都會有進步!條路仲好漫長…… 生完呢一胎, 要專注喺大仔訓練度!一齊加油!
‹ 上一主題|下一主題