用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有限智能
go

[其他] 有限智能 [複製鏈接]

小二不是學習障礙, 被評為有限智能, 比例為一部不是TOP的電腦, RAM又唔多, 如太大量資料會有小小慢的情況.....

有小朋友系咁評估嗎?

現在老師給我仔默中默只默一段, 其他學生就默兩段, 幫他調適一下....
   3    0    0    0

pocoyo123 發表於 14-12-4 01:01
小兒5歲半時評有限智能, 上到小學沒有申報學校, 到小二時學校同佢做左一份評估, 智能中下接近正常

P.S. 是 ...
我仔系小一成績惰後, 學校幫佢安排做評估, 到小二由教育署有人員同佢做評估,  智能屬中等, 有幾部份是中下接近正常, 學校現在給他功課調適...

pocoyo123 發表於 14-12-4 01:01
小兒5歲半時評有限智能, 上到小學沒有申報學校, 到小二時學校同佢做左一份評估, 智能中下接近正常

P.S. 是 ...
功課及默書有給他調適嗎?

回覆 pocoyo123 的帖子

真替你高興....你囝現在幾年級?

我囝現在小二, 剛被評估為有限智能我都擔心他成績墊底...

你有沒有特別幫忙他溫習及請補習?

pocoyo123 發表於 14-12-6 00:54
小兒現在P3

當然有去上下D英文班和音樂, 其他就無啦
我在職, 他放學後去補習社做功課回家, 我囝都系有學習心的, 不過成績好飄忽, 中文上落好大, 一次默書唔合格, 但下一次可以好高分, 其他科比較穩定成績.........學校知道評估後好像減少壓力給我及小兒....., 我亦一向是寬鬆的....我一直打算小兒中學去外國升學, 如果小學再是大壓力, 我們可能提早移民.....

我係女仔 發表於 14-12-11 15:47
我有朋友輕度,同有限,佢地平均都有九字頭,加油
謝謝妳!
‹ 上一主題|下一主題