用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st paul co edu
樓主: bblove100
go

st paul co edu [複製鏈接]

cocokan2004 發表於 15-9-24 00:29
ST PAUL CO 有咩好? 點解要爭崩頭? 係米讀得來又開心成績又好?
校舍、資源好就肯定的。有些家長看到很遠,這類可以說是貴族學校,同學可以是將來生意、工作上的幫助,因從小認識,
比長大後先打入上層社會圈子容易。好多世襲名校也是這樣。

kyleebc 發表於 15-9-24 11:01
同意以上講法,校舍靚丶資源好、自少認識富家子弟,要嗰樣有嗰樣....所謂「千金難買少年窮」,當中道理相信 ...
係呀,人地生日會回禮送i-Pad,去AMC開,再上船玩.
如果小朋友EQ差啲,又將家庭比較,或者講者無心,聽者有意,比人Hurt 到或自卑都唔出奇.

雖然爬文說校風好好,但只要有一個學生笑下個唔係咁有錢嘅,都未必係佢地父母先前想遇見的.

但如果3700人選30幾個都入到,又真係好叻,不應放棄. 但要留意住小朋友心理變化就是了.

simonwan 發表於 15-9-25 10:01
SPCC 系香港好多 Old Rich(很多一般大衆不認識的) 爲下一代首選的學校,佢地系想學校幫手教子女,唔係縱 ...
sorry, error, reply wrong post.

gwengwen 發表於 15-9-25 02:44
回覆 Hillkymama 的帖子

公道地說, 我大女在SPCCPS讀, 身邊的確有很多家底顯赫的同學, 但從未見過你講既奢 ...
1. 朋友經歷,大仔已上中學,細囡仲喺小學2. 我沒有顧慮,只是答其他人post
一個咁善意的提醒,便將人敵化?幼稚園生也會比玩具數量啦,提醒普通家庭多留意孩子也有錯?
提議多看看兒童心理學書籍,先看成長與朋友相處那一部份先。

Nama, 多謝你明白!朋友正是N無考入,中產但後來生三個,媽媽轉全職無做野,中學時拿資助,雖然學校保密做得好好,但個仔好怕同學知。依個仔肯同屋企講感受巳很好。朋友不上EK的,但我不再多說這事了。

All_is_well 發表於 15-9-28 21:44
講得好啱, 識得有人不是因成績追唔上而中途轉校....

好多人未遇過的事,便認為無可能發生。有爬文的應該見到我已提事主已升中學。然後說校方一直反對,唔比。如果無發生過,為何要這樣提醒?
其實學校咁做真係好好。

同埋人地請close嗰十個、八個friend,book AMC function room,其實唔係想像中咁貴,M記book兩part時間攪生日都三千幾啦!
西環半新酒店,function room book幾小時,四千五內全包

就算唔係SPCC, 上年灣仔St.Paul(女校)果間,中四都有人喺AMC開生日會再上船啦玩!(咁啱我公司COO個囡被邀請)

我只想說,如果他們生活每個週末、假期會這樣,邀請好朋友共度假期也可能會這樣。
如之前有些家長說,自己教好,調整正確價值觀很重要。
留意多點孩子便是了。
明明是舉例善意提醒的文,大家總是放錯重點……唉!
‹ 上一主題|下一主題