用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st Francis vs 九龍塘宣小
go

st Francis vs 九龍塘宣小 [複製鏈接]

當年2間都收, 有問過2間畢業生學校情況(有遠至頭幾屆和近5年的)
基本上, 睇重學業成績一定會揀SFA (升中網可跟住址, 唔一定要跟學校)
好想入"神校"就會揀APS

我個人唔識欣賞音樂, 俾錢學唔係最重要, 要迫就唔想(利申:小朋友有學音樂, 係佢自己想學)
書唔可以唔讀, 但樂器無興趣係可以唔學.

我眼見有家長迫個小朋友狂"操"樂器, 個小朋友好可憐!

我小朋友極鍾意英文, 英小為首選
當時放左不少龍校.

我識得一位SFA首屆畢業既Uncle, 佢話當年喇沙中一無位, 佢跳級上中二, 一樣名列前茅(在SFA唔係考最前)

mcl203 發表於 16-6-22 13:01
小6升中一會無位
入學校有好多途徑, 我無質疑佢用咩方法入(無考究幾十年前教育制度)

不過, 佢係首屆畢業生, 喇沙都收,我覺得SFA應該係一開辦課程已經係深.

唔講遠, 講近幾年,靠音樂入男神校既識3個, 成績一般, 香港升唔到大學.

我當初分析哂2間學校既特點(例如上邊間中學多/強項), 小朋友自己決定揀邊間, 同埋是否多學一種樂器(名師不一定要在學校找)

其實, 小朋友鍾意間學校, 自然會讀得好.

家長既決定就係目標中學,同埋我主要會睇埋大學(就算有機會學到演奏級, 我也不會想他當音樂家, 身邊有幾位親人/朋友, 學到演奏級就無再摸過樂器!)如果, 無時間/無興趣再學, 樂器我會第一時間停.(小朋友有興趣學, 不過, 我不懂得欣賞音樂)

對, 部份初小英常的生字, 我當年初中才串.
英文唔好, 極可能題目都睇唔明.

通常英文成績好, 英常都會高分.(頗多轉彎題, 需英文理解力, 同埋, 考試係年年出新題目)

其實, 學校老師都好認真, 就連聆聽都係老師錄音, 無得貼題!(小朋友認得考試聆聽係老師把聲)

Science就唔使講, 幾十年前開始都係咁深.上英中就好著數.

據家長說, 去唔到頂尖中學的學生, 就去到其他中學成績都係非常好(只係小學太多勁人係前面)

我知道好多家長認為中學無必要再交學費(因為中學多數要補習), 所以好多揀津校.

絕對唔可以話邊間好過邊間, 最重要係入到家長心儀學校.

我認識有家長(不只一位), 佢為了小朋友入"神校", 日操夜操特異功能(因為佢小朋友補哂全科成績都係一般), 家長覺得最重要係入到心目中的神校, 佢都係用心良苦.

傳統小學退出TSA, 學校態度開明.
‹ 上一主題|下一主題