用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心好定大坑真光好?
go

聖心好定大坑真光好? [複製鏈接]

artinie 發表於 14-2-11 17:36
你可以留意下,年年吾同,上年幼稚園上下180人爭160人,好穩陣;今年幼稚園上下四班(240人)爭私校小一四 ...

現有即 2013 入讀 K1 只有3班 (上下午共 180 人), 但2014 入學K1 有240 人.    換言之, 今年考到 K1 機會率比上年高但好明顯到小學時競爭大左.

oooasis 發表於 14-2-11 19:20
两間女仔讀都好好,名氣就聖心會大dd。
德育,老師愛心,校風,成績两間都一樣好。
升小機會真光大。
我女讀聖心 K1, 我非常喜歡這學校, 上年我女同樣有這兩間 offer, 但我最終選聖心因德育, 品德修養好,
課程充實 (中,英, 普通話), 功課量循序漸進.    最重要係小朋友超級鐘意返學而且老師好有愛心.
不過說到底都睇家長小朋友去邊類型幼稚園.

ValerieBaBa 發表於 14-2-12 23:10
我有個朋友個女讀聖心,話聖心谷得好勁,啲同學 K2 已經補習,攪到我朋友壓力好大(其中一個例子係老師投訴 ...
其實真要視乎小朋友的資質同學習進度, 我女讀 K1, 功課量好合理, 讀得很開心.    而有時同校車其他家長傾談,
她們女兒正讀 K2 & K3, 都說課程充實但讀得輕鬆.     她地只考慮上聖心私小 or 津小.

相反, 我朋友女兒在真光完成3年幼稚園, 佢話小朋友真的很開心因完全無功課而且以中文為主, 開心到連 在 Nursery 學的26個英文字都忘記得一乾二淨所以放學要上英文惡補,最終佢比小朋友考聖心私小而家讀一年級。
‹ 上一主題|下一主題