用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 停課日-不吐不快
go

停課日-不吐不快   [複製鏈接]

我太太本來對黃耀南呢間學校好有期望,不過紅雨一出,沖走我唔少信心.
話說星期二落大雨,我太太如常送細路返學,返到學校無耐就紅雨又停課,我太太打黎同我傾問我點好,我話咁大雨去得邊,咪繼續留係學校囉,學校仲唔夠安全咩?隔咗陣,十點幾我亞媽打黎話班主任打比佢同佢講話學校早放,十一點半去湊走細路放學,我話唔係下馬,咁大雨你去湊放學?老人家真係走咗去湊放學.放工返去見佢已經話頭暈身慶啦.

問返細路話比我兩公婆聽話好多同學仔都無返學,上上下堂就係副校長宣佈話提早放學,叫細路打電話返屋企睇下有無人湊,開頭仲話可以比細路自行放學返屋企!之後問返其他家長嘅細路無屋企人湊嘅點,原來係係活動室睇卡通片.

我本來都唔想打字,但我心中有幾個疑問.紅雨叫停課係遲咗,但送晒返去嘅,應該留係安全地方,點解唔係留到正常放學時間先一齊放學?一見黃雨就叫細路返屋企提早放學,突然又轉紅雨,細路回程嘅安全,家長出門嘅安全,學校有無諗過去湊放學嘅人嘅安全?早早送走晒啲細路返屋企為乜呢?實有人睇住?仲要比細路自行放學,淋住雨返屋企?留係度嘅細路,點解係睇卡通片嘅?細路係就係好開心,但點解唔係做啲學習活動嘅?電視都有播其他啲學校唔教書都做下學習活動,究竟邊個話睇卡通片嘅?

我真係好唔明!
   0    0    0    0

回覆 siden 的帖子

咁講丫,分級睇ETV,中英數常煲劇咁煲,會唔會比睇卡通好啲呢?
睇卡通梗係唔會壞腦,只在於係咪教學活動嗟,叮噹都好有教育意義嘅

回覆 20000508 的帖子

課後嘅取消係合理嘅,天氣許可時當然早啲走無可厚非,真係有困難嘅,學校亦講明繼續開.如果有人主動湊走又唔當早退,咪由得佢走囉,家長負全責.但聽你咁講家長去到唔比走就有點兒那個.
但學校打黎叫人湊走,就同我去學校主動湊唔同晒啦~

仲有,聽阿媽講,有啲同學仔仲拎埋佢地盒訂飯走,留係度嘅就十二點未夠就開飯,平日起碼十二點半先開得飯.有啲走咗無拎嘅,第二日比返佢喎.

大家嘅細路會拎埋盒飯嗎?

收到電話,老人家行得郁都係仆到去嘅,可以點阻止?我打去學校又點?話唔比細路走?老人家都去到學校啦

其實我嘅意思好簡單,正如有啲朋友所講,比個訊息家長話學校係安全嘅,請準時三點半黎湊仔就得了,唔需要特登過黎.紅雨轉黃雨就叫人走,點知人算不如天算轉返紅雨,中間乜都可以發生,真係發生意外,唔通怪人咁嘅天氣都去湊孫?

如果學校比個訊息留係學校係安全嘅,只係我冒死去學校去湊仔,咁責任係我度,無乜野好講,但我睇到嘅係學校話可以早走喎你走唔走,走就黎唔走就坐係度等,咁嘅決定係咪顧及學生同家長嘅安危呢?兩件事黎嘅~

回覆 notcool 的帖子

有飯食,放學一樣有車走.其實呢樣野所有學校都會係咁,訂飯嘅車一早就出車,當日都係咁(當然紅雨咁做工人同送飯姨姨真係唔話得,亦有危險架),極其量都只會遲到,唔會唔黎,所以我個細路都有盒飯帶走.
正常嘅做法,學校實會打去比飯商同校車一路睇住情況傾點做,唔會話無就無嘅.我唔太擔心.所以我先會覺得佢點解叫學生走.

回覆 karen55407 的帖子

以往聽過話去麥記買包比佢地應急嘅

回覆 nintendo 的帖子

我都唔知喎,我幾個電話都登記晒.
老師問邊個係屋企,細路咪答亞嘛囉.你就好啦,我地兩個都要返工,遠水邊救到近火?

回覆 haihaimom 的帖子

黃耀南有度唔好,成日水浸,窩咗落去,大雨必浸

我個細路同我講話大雨時見過啲水係啲渠位湧上三樓...睇到佢地好開心

mayyylai    發表於 16-5-16 11:22
‹ 上一主題|下一主題