用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DELETE
go

DELETE [複製鏈接]

IRK 發表於 14-11-14 09:06
視乎家長的要求及小朋友的性格。hkps的語境好,雙語聽講沒問題,但讀寫自己跟,kv學術好,雙對語境便稍遜。 ...
我同你情況差唔多, 大女讀緊KV, 細仔讀緊HKPS, KV學術好, 教學系統好, 一步一步由淺入深. HKPS暫時睇英文比中文強.

IRK 發表於 14-11-14 09:21
如果你打算細仔留在hkps的話,讀寫真的要自己跟足一點,你用kv那一套應該夠應付(我好友的孩子在kv的k3, 所 ...
其實真好難決定, 細仔考到入HKPS真好開心. 而KV又係一間難能可貴既學校, 我都要爭扎如果細仔考得返入KV, 到底應唔應該比佢轉. 但確好唔捨得HKPS呢個位.  KV要求家長既投入肯定比HKPS少, 確切真係唔知應該點樣去取捨.

IRK 發表於 14-11-14 10:05
按性格決定。大囝性格怯懦怕事,我們為免他適應新環境,亦想他在小班中得到多點關顧決定放棄kv。也是經歷一 ...
我反而覺得hkps好似係比較out going性格既小朋友0岩讀, kv就係會坐定定個種.
所以女女係kv讀好0岩, 因佢確可以坐定定學習既人. 而細仔就係基於男仔既基因而中意周圍札札跳, 所以我想緊kv呢種形式會唔會唔0岩佢.

IRK 發表於 14-11-14 10:05
按性格決定。大囝性格怯懦怕事,我們為免他適應新環境,亦想他在小班中得到多點關顧決定放棄kv。也是經歷一 ...
係wor. 好似騎劫左樓住個post, 不好意思.
‹ 上一主題|下一主題