用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 物理治療 理大 vs 東華
go

物理治療 理大 vs 東華 [複製鏈接]

Candiyin 發表於 20-9-16 10:52
請問你朋友個仔幾多分入東華PT?
東華公怖上年平均 Best 5 收23分,呢個分數夠入三大唔少科目,而東華校園 ...

有物理治療大醫院clinical supervisor 話,東華物理治療學生出實習clinical placements 話頭醒尾,有意外驚喜!

相比HKPU book smart, 東華PT 學生一啲都唔輸蝕work smart, 將來好有興趣請東華PT 畢業生。HKPU 之前俾人打爛曬,上學年好多prac 都上唔到,對學生質素有一定影響。

呢班senior PT老鬼supervised 過咁多PT 學生,邊啲得邊啲唔得一望就知。
將來醫院請new grad 佢哋知點揀。

Candiyin 發表於 20-9-16 14:17
可能因為東華細班,老師可以貼身啲,睇到每一位學生嘅進度。
我都有信心課程會攞到認證,唯一擔心係畢業後 ...

識好多人喺醫管局轄下醫院做到怕,覺得唔入HA 唔係一個損失。

外面天大地大,反而做得HA耐會難於適應外面嘅真實世界。

Candiyin 發表於 20-9-16 14:35
外面世界係點呢?可否講解吓
我知HA忙,但出面會否唔跟MPS,始終嚟緊供應多咗。

Private practice 完全唔跟MPS , 好多無底薪無AL 只拆賬(有症有錢,無症無錢,但唔駛負責燈油火蠟),拆幾多可以傾,有啲仲有bonus(夠多症收入高)。
有啲physio 自己開公司做自僱人士,同診所關係b2b。有啲係employee/employer 關係所以有MPF。
唔覺special school prefer 女仔,反而有啲想請男仔做粗重野,其實男女唔係主要考慮因素。

Candiyin 發表於 20-9-16 15:02
除咗東華,仲有明愛同公大,三間二線 PT 學校,如何選擇是好?

只識東華,其他唔識,所以不能置評。

bristol 發表於 20-9-25 12:15
https://jarvistower.wordpress.com/2020/06/08/%e7%89%a9%e7%90%86%e6%b2%bb%e7%99%82%e7%9a%84%e6%98%8e ...

作者李慧明只發表個人意見,並不代表業界意見。

她當年香港畢業,未有在港找到工作;近年根本不在港工作,對香港的情況不瞭解,不應說三道四。

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/officetips/executive/46678?part=1

pswongg 發表於 21-2-14 16:31
東華今年先第一年,應該未開始實習

哈哈,你一定唔係行內人!

東華物理治療,2018年已經開始第一年(見圖)

物理治療實習,由Year 1 已經開始,唔係Year 4畢業後的,唔好搞錯!

October. 發表於 21-2-14 23:40
依家東華畢業生有政府認可資格未?

東華已向輔助醫療業管理局的物理治療師管理委員會提出申請,根據要求,專業認證評審將於開課後每年持續,直至首屆同學畢業前才有結果。第一屆學員今年年中畢業。

東華職業治療都係咁,第一屆學員畢業前順利獲得認証。

估計東華物理治療都會一樣。

life1993 發表於 21-5-9 13:09
物理治療真係算嚴惡性工作?
聽聞要成日搬病人好傷腰
係咪職業治療會好做少少? ...

Del

‹ 上一主題|下一主題