用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請自重,確保小朋友有一個公平既interview ...
樓主: fion_yinyin
go

請自重,確保小朋友有一個公平既interview   [複製鏈接]

「問人舊年面試內容」等於以前會考做past paper,都係想知道個考試模式同埋深淺。有邊個考會考時會唔做past paper?
但小學interview同會考有d唔同。分別就係小學interview係分開好多日,會考某一科一定係所有人同一時間考。另外一個分別係past paper既考生已經唔係今年既競爭對手,我知道舊年考左乜唔會對今年做成唔公平既情況。

唉,都未睇清楚就係到叫大鑊,我講緊去面試班問今年問左﹙並非舊年﹚咩題目啊。唔通d dse考生去補習天后到補習,個補習天后預測來年dse考咩都係出貓咩,呢d叫「tip題」

「問舊年的題目唔係出貓,問今年的就是大錯特錯」  <-- 好簡單,因為今年仲in 緊

「不是我們自己入去in而是一個五歲小孩,你認為他們in出來跟你說的內容真是沒有出入嗎」 <-- 早前已講左你問一個可能仲唔知信唔信,當越黎越多人講時咪知道大概law,d套料既人就係貪bb kingdom多人睇多人會回覆

haha,真搞笑,其他人又何嘗不是為拗而拗和為勝而爭。其他人又何嘗唔係未有先回答我的問題?我唔會點人地讀咩讀咩書,因為咩叫出貓,咩叫公平,大家應該一睇就知係乜,要睇書嫁咩。除非怡家既價值觀係「出貓無問題」,咁我就真係要去睇下書喇

乜鬼都要定義,量化又唔明點解,公平係乜又要問,咁interview你知唔知係乜黎嫁?

肯企出黎講話要守規矩既家長絕對不只我一人,站在正義一旁的不只我一個。之前都有家長表明「係面試其間真係唔應該套料既, 因大家身為父母都想自己小朋友得到公平既對待」。出貓就係出貓,唔係與一個5歲小朋友太認真,而係不值d父母咁不正當既方法去幫助仔女。

出貓,唔會因為我唔講而變成正當行為;你無與趣睇,唔代表d歪理唔存在

「出貓和tip題兼預備都分不清」

真好笑,出貓要「同一份卷的時候才能成立」。用某些方法去預先知道題目,然後取得更高分數的行數不是出貓是甚麼?是溫習啊?正如之前既家長講,連tip 題、預備等等既概念都搞唔清。

好鐘意以上既「公車比喻」,呢個社會總有一小部份唔守規矩。不過呢個社會好得意,守規矩既人多數唔會當面指責打尖既人。若真係有一次有人終於當場話打尖既人唔岩,咁打尖0個個就會聲大來惡咁黎"兇"呢個守規矩既人。打尖既照打尖,但就唔俾人話佢打尖,甚至唔俾人用「打尖」兩個字,咩道理?怡家係呢到真正正發生發呢件事,真可笑。

同意「呢個世界執輸行頭慘過敗家,因為幾次上唔到車而令自己都變成佢地一樣,當然咁樣係冇錯,所謂適者生存,要改變呢個做法,係要由細教起,甚至係整個社會既教育先可以做到.」所以某d套慣料既父母唔等於一直套開料就代表你既行為岩,人打尖你又跟住打尖,你唔係唯一一個做錯姐,但絕對唔等於你岩。另外,我地父母更加要身教,教小朋友咩叫岩咩叫錯,出貓更加係大錯特錯﹗

超like「至於某某自認"常常都會有辨論"的人,理據薄弱,邏輯犯駁,可以一笑不理。」你呢句

我真係可以好大聲咁講,我仔仔唔係第一日interview,但我in之前無上黎睇,我係in完1st round之後上bk至見到有人未in就走上黎問之前既面試題目﹗﹗

不過,出左貓又唔俾人講「出貓」兩個字,我講左我in前無上黎睇,d人又可能會咁問:「有無證據啊?」or「鬼信你啊,得你老公信你嫁咋」

都係要用好笑黎形容,人家守規矩又話人地天真可愛,唔打尖排隊上車又係天真可愛,似乎要套料出貓+打尖至係一個正常人。但相反,我覺得始終守規矩既家長都係佔大多數,只係有人係到做左錯事又可以俾人話錯罷了。

簡單回應一下:
1) 將自己出貓的行為downgrade為攞料。咁我打劫可以講成係未得人家同意前借人野一用,但唔知幾時還

2) 即係話大光正大去出貓都係岩,出貓只可以鬼鬼祟祟咁去做?haha,若校長有辦法知道誰先套料然後去in,家長都知道無好結果,仲會累左個小朋友。但校長永遠唔知誰套左料去in,極少人呢到會用真名及同校長講佢係知道哂題目再黎in law。所以校長根本係無從知道邊個已套料,何來機會再去指責?

3) 內容永會不會重覆只是某d家長的推斷,無法證明。就算會番炒往年題目,舊年的遊戲已完,我知道了舊題目不會影響今年interview既公平性。就像會考生會做past paper一樣,此點已在前分析過,不在此重複

4) 自重=注意自己的言行﹙字典意思﹚,乜真係好深咩?呢個詞語有幾咁侮辱?我又唔係用"賤人"、"賊仔" or "cheap 精"﹙在此只是例子,我不會用此等字眼去話其他家長﹚等字眼,有何不妥?家長不是經常教小朋友要誠實嗎?為何家長自己辦不到? 到個小朋友第時大d考中學,你走去問哂前幾日既問題然後同個仔講﹙例如﹚之前曾用普通話讀文章,你估佢會點諗,佢會點做?點都會溫下普通話至去考掛。但咁樣俾你入到都係勝之不武law

5) 竟然要阻止人家出貓係錯,用返上面d家長既比喻。即係我安份守紀排隊上車阻止別人打尖係錯既,只有某d有權力﹙如警察﹚既人至可以阻止打尖。又例如見到有媽媽抱bb係公廁洗手盆小便,睇唔過眼既女仕出言阻止又係錯既,又係要搵某d有權力﹙如警察﹚既人至可以阻止隨處小便既。真可笑

頭先唔記得講我好like「"通水"有遺這個競賽的體育精神. 這個討論令我想起中國羽毛球隊為了走線以增加取勝機會」

睇唔過眼咪唔好睇law,全部之前上得黎既都有2批人想交換意見,每人也有發言權。俾人話自己做錯個心當然係唔好受,明白﹗明白﹗

總之大原則係大家都認同的:請自重﹙即注意自己的言行﹚,確保小朋友有一個公平的interview

超like「"通水"有遺這個競賽的體育精神. 這個討論令我想起中國羽毛球隊為了走線以增加取勝機會」,當然成功走了線亦唔代表可以拎到冠軍

歡迎其他家長in gerenal 咁分享小一面試內容,但不要係interview未完就問該interview較早前問左d咩問題。「預備」、「tip題」同「出貓」既分別應該好容易分的。請守規矩一點,確保小朋友有一個公平既interview

1) 只可說這行為違反了考試精神,又是把自己做錯了的行為downgrade。開哂學校名,1st round interview又未完,咁樣預知題目然後期望得到較高分數,不是出貓是甚麼?講咁耐d係因為d人仲係以為自己係到tip 題,而並非出貓。唔開學校名﹙當然唔係e.g. 協x 呢種唔開名﹚咁in general 去討論當然無問題。父母出貓,仔女可能唔會有d特別想法,因為可能從小到大,都慣哂父母套哂料至去考,長此下去,唔岩既野都會變得岩。                                                                     

2) 以校長既角度,簡介會係被埋d未決定報名既家長聽的。唔通人地未決定報就叫人唔好出貓啊?從校長既角度睇就明,唔係只係佢唔想講,而係台下家長既身份問題,

3) 我真係好好奇,點解一d好簡單既詞語,如「量化」同「自重」都要講咁耐。「自重」=注意自己言行d咁中性既字都咁大反應。呢d又唔係d咩侮辱既字眼﹙如賤人、cheap 精﹙當然我不會這樣做﹚﹚,如此容易觸動神經,可笑可笑

4)  我從無說過幼稚園可以攞料和報料,你也不要陷我於不義

簡簡單單,多謝收看

flyda  簡介會係被未決定報名嘅家長?已決定嘅不可了解多一點?冇去簡介會又報名嘅可能唔夠了解學校?唔可以叫未決定報名嘅人唔好出貓?   發表於 12-8-31 12:54

引用「無論公開與否對最終結果有無形嚮,原則上在面試未完之前係唔應該公開。」
再引用「咁樣爭論落去也沒有意思. 不如就此停止吧。」
‹ 上一主題|下一主題