用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大 ...
go

中國/日本/德國/新加坡/奧地利/愛爾蘭/台灣/法國/加拿大U   [複製鏈接]

北大中文系對我來說是夢寐以求, 但我會擔心,例如以DSE 5科26分中大中文系, 係香港唔算差, 但入雲集各省市學霸的北大中文系,唔知會被人拋離幾多? 睇咗一個"我愛中文字" 節目, 其中一個得勝者係北大中文系Y 2男生, 佢啲國學知識非常紮實,詩詞成語出處, 幾乎沒有他不知道的, 令人嘆為觀止.

小時了了 發表於 17-12-4 09:02
想問吓大家, 選大學策略考慮咗興趣&能力後, 究竟 1) 選聞名嘅大學? 抑或是2)選該學系/科聞名嘅大學?

1) 選 ...

DSE成績標青,我會入中大新聞不會入浸大傳理, 另一個會揀理大三寶不會求祁入三大.

不過, 只是建議,仔女自己唔中意既不會聽我講.

小時了了 發表於 17-12-4 09:37
我開始貼地啲, 貼地氣, 目標可以 achievable. 如果日後阿女 DSE 成績理想, 假設考复旦大学:中文(全國第4)定係考中国人民大学:中文(全國第 2);定係考北京师范大学: 中文(全國第3)?
呢幾間都係神校了(好似香港咁,神校都有幾間),不過, 我會建議我仔女入中大中文系算了.

winniesiu 發表於 17-12-5 14:10
https://youtu.be/h5rudceB6cA?list=PLHy9N72YefOGG864h47-n4N3UkckfAIOi

呢個女仔係我仔同班同學,佢DSE ...
劍橋都唔讀? 真係人各有志, 要睇埋佢咩背景.

winniesiu 發表於 17-12-5 21:03
她背景好普通。但思想一向另類,當全班都話讀醫幫人,佢話從政幫更多人
...
人人高分都讀醫,而佢不隨波逐流,有主見有目標,香港少見,令我佩服。

小時了了 發表於 17-12-6 12:17
係呀, 教育展覽時聽人講廈門大學商科 e.g. 經濟學院 / 管理學院 係全國大學來講都算 Top 嗰批

我想問吓你 ...

廈大不嬲都好出名, 以海洋生物,經濟及會計出名, 假期既廈大門口經常排晒長龍, 不少國內人都慕名而來.

中山大學醫學院曾經係全國一哥.

小時了了    發表於 17-12-6 14:19
‹ 上一主題|下一主題