用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 建築系競爭大嗎? 讀完有咩出路?
go

建築系競爭大嗎? 讀完有咩出路? [複製鏈接]

回覆樓主:

讀建築系 , 付出的努力(最少七年才可以考牌)與回報(畢業後得三/四萬蚊人工)不成正比 , 有幾多個人可以做到嚴迅奇咁叻 , 我識得兩公婆都係建築師 , 兩公婆都上曬岸 , 都話呢行唔好做 , 早年都話有大陸的projects做 , 可以北上發展 , 而家呢條水都斷埋
HKU+CUHK+珠海書院+海外畢業生 , 每年多過200人 , 單是珠海書院每年便有70人畢業 ,市場可否吸納成為疑問

事實上 , HKU/CUHK 入學要求都十分低 , IB=34/35 , 比起工程的要求還低

hippoo 發表於 19-3-19 17:49
請教邊一科前景好啲?

香港點都係金融中心 ,相關職業有前景。

朋友個仔加拿大畢業,不是名牌大學,今年28歲,返港做 i-bank middle office 起步,近年升了職,今年可以不靠父蔭自己上車置業

hippoo    發表於 19-3-22 08:35

kenchtam 發表於 19-3-21 13:37
回覆 bristol 的帖子

請問他讀哪一科? 謝謝!
財務/商科 , 他天資一般 , 但很勤力 , 有人緣

Ben2004 發表於 19-3-21 22:16
回覆 bristol 的帖子

查看HKU/CUHK 建築系  non-jupas 入學分數歷年紀錄, 中位數跟最低分數有明顯差距.  I ...

offers for IB students in 2019  : HKU=34 ; CUHK=35

for sure, students admitted to HKU/CUHK achieved higher marks than 34/35

‹ 上一主題|下一主題