用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

回復 Kyle 的帖子

我唔係加好多,唔係好油好香,味道唔錯
健康過豬油撈飯

回復 why-me 的帖子

就係為個仔好,我更加要push佢多0的
等佢同主流唔好差太遠,佢要第日照顧自己,自己攪掂我都老理唔到0甘多
有次去奶奶度,呀仔去小便
奶奶問我唔使去toilet跟0下,我咪話"唔細啦佢自己攪掂"
我個仔2age時 ot話佢肌張低
要做用力訓練就好大脾氣,唔想做因為辛苦
我咪照日日train,有電梯唔坐行樓梯番屋企,train足幾年
現在體能都ok
所以唔好一時心軟,為0左小朋友好態度要強硬

回復 Kyle 的帖子

你仔仔有無照MRI

回復 dorisfan 的帖子

顱底骨最鍾意0甘講"個治療師話這些病是因為我陀他時, 有些情緒攪到他咁"
都話我懷孕時候唔開心壓力大,又話仔仔係懷孕時巳經肌張低無力轉身,
,聽到我"R"晒頭.....

回復 why-me 的帖子

我仔仔食緊呢隻

http://www.iherb.com/Thorne-Research-5-MTHF-1-mg-60-Veggie-Caps/18447

上星期去針灸,見醫師同緊個小朋友針,
佢話呢個小朋友本來2age幾來針
家人見針0左十幾開始有改善,仲開聲講0野
諗住大大0下會再好些就無來針
到現在4age幾,情況轉差,好大脾氣,唔識講0野,
夜晚唔訓覺第2朝仲好精神
自殘,我見小朋友兩隻leg都係傷痕,好恐怖
醫師見小朋友差0左0甘多好心痛
所以時時同我0地講唔好以為大大0下就會好

回復 Kyle 的帖子

我都明白,唔同治療係唔同小朋友身上效果唔同
我都係見仔仔有進步,而老師,主任(你都知佢0地認為呢0的係另類治療,唔認同)
佢0地都轉口話可以比小朋友keep住做,即係大家都覺得仔仔有改善
不過ot唔信時時話"我未聽過針灸有用,no comment"
佢認為SI訓練幫到呀仔進步

回復 Kyle 的帖子

我無去過廣華針唔知情況
我係張醫師到見有0的家長係廣華,浸會針見無咩用又轉過來針
最重要都係睇小朋友反應
如果我唔係去開張醫師到針,可能都會試0下恩慈

回復 Kyle 的帖子

我仔仔都係4age後先針,之前都係心痛唔想人仔細細就要比人針好似好殘忍
諗住3T訓練可以攪掂
點知4age時係比老師話程度係輕中,都擔心再大0的會唔會變中度,所以先去試針灸
有呢0的病都係慘

回復 Hello101 的帖子

試0下去針灸,唔做唔知適唔適合你小朋友
我仔仔呢年進步好大,無老師講輕中程度0甘差
追番好多啦

回復 yauman76 的帖子

我試葉酸1mg同fish oil,約2星期
呀仔明顯專注力好0左,個人轉數快0左
唔知關唔關事呢

回復 Hello101 的帖子

如果20針你都覺得救命,我諗你都係唔好試啦
到時你會忍唔住喊

初初我都要時間過心理關口
不過當時睇呀仔0甘差連去toilet都無意識去
個心仲驚,唔想第日後悔,決定一試

回復 Kyle 的帖子

如果唔係見係張醫師針呀仔有進步,我都會試0下恩慈
你都無係恩慈針,點解0甘清楚
你好似本百科書,勁!!!!

回復 Kyle 的帖子

仲有呀你好好記性,我0地0甘多呀媽問你0野
你又記得,仲好記得我0地個個仔唔同問題
勁!!!!!!

今日睇報紙原來椰子油以可以排毒

想試針灸媽媽唔使諗到0甘驚嚇,
先做一個treatment,留意小朋友反應,進度
就知醫師手勢夾唔夾小朋友
我近排係張醫生認識位媽媽
她仔仔4age唔識講0野情況好差,番s位入最差一班
6個都唔識講0野,她就同另一位媽媽同小朋友試針灸
另外4個無針,一個treatment後她和另一位有試針灸媽媽小朋友開始有語言
另外4個無針都仲係唔識講0野
個媽媽次次來針都多謝醫師醫好佢仔仔
話做多多ST都無用,現在個人都主動0左
未試針灸媽媽去邊個醫師針都好真係不妨一試

回復 fishcowcow 的帖子

之前新聞有個a仔拿了英基進步奘
個a仔係張醫師到一星期針3次,好番晒
本來番輕度小學,出番主流

回復 fishcowcow 的帖子

係呀人人反應唔同
我上年年頭開始針,恩慈好似上年年中先開
如果唔係我上年年頭都可能去恩慈試0下
現在針得仔仔進度幾好,所以唔轉啦

回復 ChingMan1002 的帖子

你個女反應又真係幾大
我仔仔針緊時好反抗,大喊要人捉實針(我諗無邊個小朋友唔反抗)
但針完都唔會去搞啲針的,個人又安靜番,唔使全程要人捉實
針完走時又開心番,
張醫師有一針係舌針,只係輕輕針一下唔留針
如果都已經俾咗足夠時間出嚟,但見唔到效果就試其他
或者想再試不如試0下恩慈有玩具玩住針,會唔會感覺好0的
好似我上年年中停0左3個月走去玩顱底骨
無進步都算,行為仲差0左先針番
今次我聽醫師講針到完全達標先停
所以我0地0的小朋友都樣樣都試0下先知邊樣夾佢
好似why-me顱底骨幫到佢小朋友

回復 chris-BB 的帖子

針脷底0甘激我見醫師係呀仔脷上面輕輕針一下
係呢知唔知多唔多媽媽係一星期針3次?

‹ 上一主題|下一主題