用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

回復 Kyle 的帖子

我報0左呢個英文playgroup,一星期2堂
等哥哥番學時,比妹妹上0下堂學0下0野
可能平時真係小接觸,要就呀哥所以唔會講英文
個playgroup老師教得ok,講故事幾生動,不過妹妹聽0左2分鐘唔多明
就開始走來走去攪玩具,希望番多一排enjoy
有時s位個st都叫我比妹妹番playgroup,
等妹妹學多0的0野

回復 man811231 的帖子

可能唔熟老師,所以唔跟老師講都唔出奇
今日第一堂妹妹都唔肯跟老師講,
好似老師要求小朋友講thank you,妹妹都唔出聲
我教番先講

你細囡學0野都幾叻,唔使擔心
我大仔當年,連簡單指令都唔明,五官都唔識指,又唔識講0野
諗住大大0下好0的........當年真係覺得好恐怖好驚

我細囡剛2age,都係主要講大量單字,詞語,叫屋企人
但係好多0野都明都識,好多係平時見我教哥哥順便自己學埋,理解力ok
不過好彩衰0野無跟哥哥學,好似哥哥有時勁笑,,妹妹唔會跟住0甘笑,
我諗住呢幾日同妹妹講多0的有關小朋友上課故事
等妹妹下星期上堂circle time時間知道要坐定定
我0地case好似,大家多0的交流0下

回復 金瑪姬 的帖子

"今日去到4次"0甘多,我呀仔都係一日一次
應該日日唔會去0甘多次,係咪本身身體宿便,清晒0的宿便面色一定好
大家努力

回復 Kyle 的帖子

"我呢幾年,每日個心都有條大刺㓤住咁"
係我心聲

今日我叫老公,哥哥同妹妹4個圍住坐
好似上playgroup circle time我負責講本有關小朋友番學故事書
約10分鐘發覺妹妹都好投入,坐定定聽我講,
間唔中我又叫哥哥同妹妹指0下書中唔同物件,
都係一個唔錯親子活動

我都同你一樣自從呀仔有事,都無搵朋友
相熟親戚都無搵,fb 都無在update
我覺得個個朋友都有個健康小朋友好幸福
呢種幸福感覺離我好遠
所以我唔想扮樂觀去面對我朋友,
我面對我朋友見到佢0地小朋友我會自卑
現在我覺得感覺良好,一心一意照顧教好小朋友
大家努力

回復 Kyle 的帖子

我同老公商量過,大家都覺得呀仔呢排講0野進步0左,同主動講0野
又諗住呢幾日未番學住,所以決定今日加5-MTHF去到 2mg
用呢幾日觀察反應,會唔會好high,
如果真係勁high到番學減番1mg

回復 金瑪姬 的帖子

kyle 報料city suer有豆乳酪買
部機到手,你到時可以整乳酪雪糕比小朋友食

回復 Kyle 的帖子

杯乳酪幾錢?有咩味?

好開心呀頭先妹妹睡覺哥哥走去裝0下呀妹,講晚安
0甘主動之前無,好似對呀妹多0左感情

搵到kyle 姐見到豆乳酪資料好似幾好

http://silk.com/products/strawberry-soy-fruity-creamy

回復 Kyle 的帖子

希望大家小朋友多0的進步
Thorne Research, 5-MTHF 係咪有5mg

回復 金瑪姬 的帖子

你快過我《舉手),哈哈要唔到
我去iherb訂

回復 金瑪姬 的帖子

我呀仔加到2mg一日,樽1mg好快食晒,都要訂
你舉手0甘快,你要啦

回復 Kyle 的帖子

我老公都關心小朋友問題,幫手教小朋友,做家務
不過都係我負責搵料
我覺得算係0甘,好過不聞不問

回復 Kyle 的帖子

我呀仔階段似係0甘
由呆滯->hyper->正常。
3age好靜,ot話呀仔醒覺度唔夠,又唔識講0野,都好呆滯

現在我呀仔hyper 時只是勁笑,

回復 Kyle 的帖子

"係自閉裹面,最嚴重果隻係無語言,唔望人,自己同自己玩,"
我見有小朋友8age都係0甘,好恐怖

回復 Kyle 的帖子

我唔係以為你話我老公
hehe我只係分享係呀仔有問題時,老公反應

回復 金瑪姬 的帖子

你大仔番輕度定主流學校?

回復 Kyle 的帖子

今年年尾cac評估啦