用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 玫瑰崗 (玫小) 教學方向?
樓主: hohoho888
go

玫瑰崗 (玫小) 教學方向? [複製鏈接]

hohoho888 發表於 18-10-9 14:14
你意思是中文stream 都有西班牙學, 只係 spanish stream 的西班牙話堂多d?

係呀, 中文stream 的話, spanish都係必修.

964000 發表於 18-10-9 12:52
有中文stream和Spanish stream, 分別是中文堂數 vs Spanish 堂數各比例不同。始終是second language又冇語 ...

玫小中文stream一個星期有2堂, 一d都唔少, even玫幼讀完pn / k1 , 都識簡單對話啦!

hohoho888 發表於 18-10-9 11:57
請問佢地西班牙文是否必修科? 而小六畢業後係咪真係可以用到西班牙文同人溝通呢?

...
係必修...

咁要睇下溝通既定義係咩....之前有人提過, 大概係去到公開試A1既水平... 即係你當大人一星期學3個鐘, 學9-12個月咁上下啦...

hohoho888 發表於 18-10-9 14:30
想問多樣
小朋友既西班牙文學習係咪真係可以自己handle 到?
父母都唔識, 萬一佢唔識都唔知點教...
呢個要等其他人comment, 但我覺得, 就算其他科目, 大人都唔一定識架啦..(尤其是常識科, 我幾年前見姪女果d內容已經係好滴汗....) 其實都係慢慢要放手比個小朋友自己handle..

btw, spanish係唔呈分既....

以下係個人見解::

我覺得, 由小朋友教返我地野, 角色轉換, 個感覺好得意....當然, 我地最好比心機去聽, 去記住.. 咁樣都可以同佢地親近D!

hohoho888    發表於 18-10-9 15:25

幾時會p1-p3轉返用廣東話教?
‹ 上一主題|下一主題