用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 而家係未好多人資優? 有冇D check左唔係架? ...
go

而家係未好多人資優? 有冇D check左唔係架? [複製鏈接]

總之唔同一般小朋友....都會大d機會係....hehe,我成日同我個女講,其他人唔會同你一樣諗野架.......(佢成日投訴人地),你唔好用你諗野既方式黎諗佢地諗既野啦

原文章由 叮鈴 於 08-4-21 11:33 發表

我猜是,除了這些智能測驗只測某部分的智能外,裏頭的內容,很多都是可以經學習而來的。

單是數學果部分,你細細個訓練比佢去學心算,你都可以取高分。
常識都係,而加連育嬰院都會教常識;資訊發達,坊間一堆各項智能提升課程... ...

原文章由 小貓媽媽 於 08-4-18 15:48 發表
我認識很多家長的小朋友也是資優!在五個家長當中,其中四個小朋友經韋氏測試定為資優,而且分數亦高於140,但他們當中沒有一個覺得他們的小朋友有甚麼優於常人的表演,當然不能否定其中有些是音樂和美術比較好。但我女兒也評 ...

資優並不代表學術叻,其他活動都未必叻,可能係佢地諗野方面靈活,到第時上到中學要變通就睇得到分別

原文章由 colourful 於 08-4-23 01:18 發表

資優小朋友通常自小便表現出超常的好奇心,另外愛看書如命,行街上廁所食飯小息都書不離手. 還有他們的思想比較複雜,問題多多.

資優其實是一種天賦,是聰明以外的另一個境界,不是催谷得來的假象,高的IQ分數也不是將 ...

我個女以前就書不離手,但而家多左吸引野,都少睇書囉.....不過都仲係好'好奇'囉.....佢都少問問題,但就成日自己搵答案,同埋細佬搞到屋企唔似屋企咁.......上午返左學,我執好屋,下午一見佢地縱影,就打回原形............ 唉

原文章由 wong2323 於 08-4-24 23:07 發表
又唔使咁悲觀ge!
早幾年我都好激氣,個仔真係一言九頂,多多歪理,真係唔夠佢
o黎,幸好大o下大o下就越來越識諗,生性好多!!!

咁幾大先黎生性呀,我個女十歲啦,我等到頸都長啦

原文章由 wong2323 於 08-4-25 13:04 發表
資優兒比平常人早熟,10歲正是反叛年齡,你可能仲要等多幾年了!!!不過,可能女孩會比男孩更早識諗~生性!!!

係呀,佢逢人必反架
‹ 上一主題|下一主題