用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何能令小三小女孩喜歡數學?
go

如何能令小三小女孩喜歡數學? [複製鏈接]

0421 發表於 17-5-16 10:59
女兒十分討厭數學,
成績也不理想,
大约六十幾分,

你要先攪清楚孩子邊方面的數學最差,應該不會是每方面都差呢?!就算討厭都不會是所有吧!

0421 發表於 17-5-16 19:37
容量重量長度,
方塊圖和分數,
比較冇咁差,

照咁睇,佢應該比較喜歡"立體感"強DD嘅數學範疇呢!對於D"機械式"操作嘅""四則運算""就興趣大減呢!若然無估錯,他應該唔多鍾意用草禞紙計數,成日埋怨唔可以用計數機呢!我估去到中學,這問題會好一些的,不過,現在也要解決此問題呢!我建議你"軟硬兼施"過渡咗小學先,軟:係氹下佢和俾出路的希望佢,讓佢明白到就算不願意做也是暫時而矣呢!讓他知道只是小學才不能用計數機,中學可以任用;硬:每天只做10條關於""整數及小數""的四則運算,一定要用草禞紙計,由開初可錯三題,至到二題,一題,最後要次次全對才可過關,否則,要多做5題,期間你要伴著他一起地做,意思係你出10題比佢做,而佢又同樣比10題你做,在他出題過程中亦是處於學習的呢!若然你有錯就要有同樣的處理,讓他明白四則運算係要多做多熟練才有準繩度呢!這皆段的操練未需要太在意其""速度""住,待有隠定的""準繩度""才慢慢處理其速度呢!至於,是否需要要求到全對就因應你的要求而訂定呢!

‹ 上一主題|下一主題