用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行定大抽獎好?
go

自行定大抽獎好? [複製鏈接]

回覆:自行定大抽獎好?

個人經驗分享,小女今年剛玩完呢個game.
上年呢個時候同你考慮緊同一個問題,我同我好友是小學同學,大家個女在自行都可以有五分(父母畢業生)。我地母校係40網其中一間多人揀的。我和好友當時好掙扎,想個女試下抽自己最心儀的誇區學校(得15分only). 最後我買保險,自行用左五分揀番母校,我女自行入了(今年20分也不是穩入);另邊廂,我好友本住大把人15分一齊抽,可能我好彩的心態,自行填了kln tong聖家,結果自行當然吾中,之後甲一再填也抽不到,一跌去左十七志願深水步官立!喊曬扣左16-17間,扣埋自己母校(搵埋老C幫忙),但由於今年間間叩門都300-400人,老師也愛莫能助,最後母校也不收佢個女,佢個女上星期先叩到一間他區二線學校,但總好過係深官。相反,我個女有了自行offer, 我根本完全冇壓力,一早plan左叩門路線(始終想試下有冇最心儀的offer), 叩左三間,兩間waiting.
當然呢個可能係個別例子,但樓主緊記:(1)下年遊戲更難,因出生率高左;(2)下年媽媽們見今年個game玩成咁,必定更好策略(3)你要睇下伱同個女承吾承受到萬一自行吾中,抽又吾理想,私小冇野在手,玩到最後叩門先有結果的心理壓力!
祝好運!

kenlau806  agree, 今年玩法係, 抽神校的有私小backup, 若冇backup的全抽次一等的一線
所以第一志願收唔晒, 這是前年縮班的惡果, 唔好太寄望叩入熱門  發表於 14-7-11 15:17
MSBOY  請問你自行入左邊間?  發表於 14-7-11 09:48

引用:Quote:poksi+發表於+14-7-11+08:54+個人經

原帖由 sumaggie101 於 14-07-11 發表
請問自行20分係邊間﹖

因我都係40網, 20分一間二線, 下年玩, 想知多D, TKS
我自行20分入了聖方濟愛德

‹ 上一主題|下一主題