用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心和內疚女女的情況
go

[學校] 好擔心和內疚女女的情況 [複製鏈接]

亞女今年K2, 剛開學老師就我講, 亞女經常上堂發夢,上堂不專心,社交能力差, 不合郡, 反應慢。最初想俾佢去私家做評估,爸爸覺得貴, 而且不覺亞女有問題。我自己知道亞女性格被動,好細膽,好容易緊張, 因為獨女, 社交弱,反應慢,理解力比較差。苦等八個月,今日做評估,知道亞女智力和語言發展遲緩, 加上有蕉慮症, 好容易緊張和不安。下星期再做物理治療評估, 現在佢已經五歲3 個月, 基本排不到 I 位, 可能連EARLY TRAINING 都趕不到, 我好內疚, 好無助, 仲有兩個月就九月選學校, 佢系大B, 如果重讀一年, 可能無識齡分上小學, 而且我應該選咩小學, 我住上水, 呢區學位超緊張, 我覺得好無助, 有無人幫到我? 我不知應該點樣做先幫到亞女
   1    0    0    0

我而家都好難相信亞女智力有問題,好震撼好驚,不知自己下一步應該點做

我昨晚哭左一晚,我不知點樣幫到亞女,老公經常ot,想跟佢商量。

上水呢區小學學位好緊張,以前小班全部變大班,有沒人知邊間小學有小班及對SEN有支援

評估系有限智能,中下偏低

囡囡認知,表達都弱,不知邊方面開始train
‹ 上一主題|下一主題