用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? ...
go

紅磡區35, 保良局譚歐陽少芳好? 還是保良局李徐松聲好? 謝~ [複製鏈接]

請問各位家長, 本人現有以下2間Offer, 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園(AM) & 保良局李徐松聲紀念幼稚園(全日), 那一間比較好?  如將來升小大抽獎抽得唔好的話, 那一間扣門有優勢?
原本打算叠埋心水返李徐松聲, 因為1. 近屋企, 2. 孩子唔多聽家人教, 只聽老師講, 所以想佢返全日學習紀律會好些, 3. 當天考試天他考得認真不錯, 而且學校只得14個全日位, 因此唔想放棄.
但剛剛收到譚歐陽少芳既AM Offer, 感到非常意外 (無諗到會收), 因為很多人說保良局譚歐陽少芳好, 是"保良局名校", 因為他們是用英語教學, 而且他們升小多升讀陳守仁, 林文燦英文小學.
但我們2公婆因外出工作時間頗長, 孩子多是老人家揍的, 而譚歐陽少芳是不是要家長長時間要與孩子讀書寫字或其他?......所以現在非常煩惱, 真的很難取捨, 希望各位家長及街坊給與保貴意思, 真心錫教, 萬分感謝!

5    0    0    0

濼晴 發表於 15-12-11 15:26
歐陽 平靚正 英文教學
多謝你的意見~
想請問"英文教學", 中文(粵語)會唔會變左唔係幾掂, 要帶佢出去學中文?

樓華 發表於 15-12-11 16:23
我只知譚歐陽多差仔,英文為主。李徐松聲多新移民,中文為主。如果我係你會揀譚歐陽,當英文幼稚園咁讀。:hehe ...
譚歐陽以英文為主, 都有中文堂, 但普通話只是一星期1堂, 而李徐松聲星期一至五日日都有英文同普通話, 你是不是都是仍選譚歐陽....

maglam0610 發表於 15-12-11 16:30
我見朋友個仔 (譚歐k2) 係有中文功課, 同正常幼稚園差不多, 但佢勝在語境好, 平均每班有3~4個外籍bb, 比我 ...
真係nur飯應唔洗諗咁緊要

Tracy~ 發表於 15-12-11 16:36
真系好難選擇~ 譚歐好d, 但全日都好吸引~
Tracy, "真系好難選擇~ 譚歐好d, 但全日都好吸引~", 絕對應同

vtkw 發表於 15-12-11 16:37
請問譚歐陽出result 了嘛?thx
家人說今天下午收到信了

回覆 樓華 的帖子

haha....快d開信箱, 等你好消息

Shirley1314mom 發表於 15-12-11 15:23
請問各位家長, 本人現有以下2間Offer, 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園(AM) & 保良局李徐松聲紀念幼稚園(全日), ...
附加補充: 李徐松聲返學10分鐘內必到, 譚歐陽少芳行去(或搭車)30-40分鐘到, 校巴唔經, 一定要自己送返學

我想請問大家, 如果有譚歐陽Offer, 係咪一定排除萬難幾遠都會去讀

我愛肥豬王 發表於 15-12-13 10:38
之前聽過一個講座,係前名校校長趙sir 講,佢對譚歐陽評價非常高,話有學卷又英文程度好,我對另一間唔熟, ...
真係唔係好捨得放棄個全日班, 但知道譚歐陽應該好過李徐松聲, 真係好難取捨, 諗極都諗唔掂, 有排訓唔著.....

我愛肥豬王 發表於 15-12-13 10:38
之前聽過一個講座,係前名校校長趙sir 講,佢對譚歐陽評價非常高,話有學卷又英文程度好,我對另一間唔熟, ...
謝謝你的意見, "如果係龍校半日, 我會再重新取捨"=>我都係咁諗, 但考唔到
而這2間學校, 只知道李徐松聲重中文, 譚歐陽重英文, 一間超近家, 一間要一早彈起身返學(譚歐返8:30), 而且返半日, 需知譚歐好, 我怕自己搞唔掂

lamhoilam 發表於 15-12-13 19:53
你現實啲諗下,如果歐陽少芳,半日,送番學接放學,搞唔搞得掂?BB 半日上學,半日在家,有冇人照顧?諗唔 ...
多謝你的意見, 現時情況是可以的, 但因是下年9月先入讀, 太多未知知數的可能, 所以仍在煩惱考慮中......
我怕自己取捨錯誤而害左小朋友未能入讀好學校的機會

hilarychu 發表於 15-12-16 12:35
睇你想要咩類型學校咋喎,一間非常happy. School, 一間重學術,因為我囡是龍b,所以選間重學術既,讀緊譚歐 ...
多謝你寶貴的分享, 原來李徐松是happy school, 令我對譚歐更加了解, 請問K1~10月開始日日有功課做, 會唔會好多, 在職媽媽會唔會搞唔掂架

Honeys 發表於 15-12-21 13:17
借多少少位問下,因問紅磡區的不太多EK MAMA...

..甘區內德寶中英文幼稚園O NG OK?我去左OPEN DAY,小朋友好 ...
我朋友2個囝囝係德寶讀, 1個已畢業, 一個現在讀K2, 小朋友英文真的, 安基全日都好吸引, 譚歐又不錯, 最終你會選邊間入讀?

cymchris 發表於 16-1-7 09:23
我都系waiting, 無可否認譚歐陽好吸引, 但你target 嘅小學係咩, 如果係直資, 學術係好緊要嘅一環, 但經 ...
謝謝你旳意見, 將來都是想讀津校, 暫未有打算考直資, 莫說現在.... 幾年後既事更加未知知數
請問你大仔是否在譚歐畢業? 那時升小派了那間? 結果有無讀?
我自己試過搭車, 來回需時40分鐘左右(唔計拖住個小細佬)

yunbb 發表於 16-1-7 14:00
雖然譚歐好,但如果放學只是老人家湊,我一定選全日制的。
其實譚歐放12:00pm, 李徐放4:30一定要走人~無得暫托6點前接小朋友(我都是趕不切), 所以分別不大, 只是後者食埋飯+訓埋覺覺回家

LL222 發表於 16-1-7 15:21
當然全日啦,又近。每個月比多6佰幾就可以返全日由老師們照顧,學會自律規矩分享導理, 相反,比老人家湊只 ...
多謝你的分析, 我都有計過條數, 加多幾百就有全日照顧服務, 的確很吸引~
但如果是由我自己親自接送, 自己揍小朋友, 論學校學術及各方面, 你會選邊間呢?

多謝各位家長寶貴既意見及分享, 其實將來小一雖則都係咁住大抽獎讀津校, 但只怕如果到時未如理想, 抽左間唔係自己心儀既學校時, 需要扣門直資學校, 學校到時要考什麼什麼, 如英文, 普通話......我只怕到時小朋友就是沒有能力去考到, 雖則照顧及自理十分重要, 但這一點對我現在取捨邊一間學校同樣亦是非常重要, 亦都是我說的將來的事未能估計得到就是這樣

LL222 發表於 16-1-7 18:21
我細女都返過PLK幼稚園的嬰院,全日的,歲半已經識自理,例如自己着鞋,佢地D餐單係營養師設計的,有午睡 ...
12-1點午飯, 1點玩, 1:30訓覺, 3:30下午茶, 4點重溫早上課堂/ 做運動, 4:30走人

LL222 發表於 16-1-8 13:54
有沒有廷長暫托?
沒有, 4:30一定要走人, 無得留低
‹ 上一主題|下一主題