用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園N 班有功課嗎?
go

學之園N 班有功課嗎? [複製鏈接]

引用:我是中學老師,平日根本無可能請假。爸爸的

原帖由 gloria_cwy3 於 14-03-25 發表
我是中學老師,平日根本無可能請假。爸爸的工作也很難在平日請假。看來,學之園不太適合我們......真可惜
...
我們班中亦有中小學老師家長,未能參加茶聚觀課,但可以聽課程講座。 近年家長會我都未能出席,所以老師改為用電郵和我聯系。有特別事情就電話聯絡。當然聖誕表演不能出席有點可惜,但學校會拍底片段比家長。

引用:回覆+kitmantsoi+的帖子 THANK+YOU.+請問

原帖由 gloria_cwy3 於 14-03-25 發表
回覆 kitmantsoi 的帖子

THANK YOU. 請問課程深嗎 ? 我唔想仔仔日日要認字讀書,想佢在PN 時可以輕鬆一點 ...
你可以開放曰時參觀留意下d課本及課程,自己了解下是否適合再決定。
開放日通常在十月份。

gloria_cwy3  THANKS FOR YOUR INFO  發表於 14-3-25 15:27

引用:Quote:原帖由+gloria_cwy3+於+14-03-25+發

原帖由 HauMiranda 於 14-03-25 發表
我既係學之園家長,也係老師,小朋友有活動盡量參與,有時請唔到假出席唔到都冇辦法。論課程,PN真係好happ ...
我反而k2學寫字痛苦d,k3造句通常比阿仔自由發揮,佢攞住本小字典自己亂作,噚日先寫"香蕉上太空,猴子上太空" 佢又幾enjoy. 可能佢鍾意呢個主題。
考完小一,我唔理佢咁多,放手比佢自己嚟,默書由佢自己溫比佢錯。淨係週記佢唔識寫d字先教。休息埋呢幾個月先……

引用:以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,

原帖由 confidence 於 14-03-28 發表
以我所知…文章內容的詞語係主題內会教的,基本上用的字都學過或學緊…,課堂老師教過又讀過,仲有粵語及普通 ...
其實我都唔認同幼兒時期過度催谷,但由於無測驗,考試,我選擇孩子吸收得幾多就幾多。我比較喜歡跟學校主題睇課外書或資料,如環遊世界,我就睇atlas, 國旗書,教太空就上youtube 聽planet songs. 配合到就做但唔會迫,一樣學到野。每日約三十分鐘功課時間,如有默書佢自己温多一陣。
So far,每日依然有大量玩既時間,因為我深信玩好重要。當然no free lunch, 可能佢學術程度比同學低(我唔知,因為無排名),但老師無投訴,亦經常鼓勵佢。
小一面試越考越深,要參與遊戲就要守遊戲規則亦令好多幼稚園要教深d去配合。但作為家長可以自行選擇如何配合,認同就做唔認同就唔做。

‹ 上一主題|下一主題