用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身份報考民幼,當然也是落敗收場!今天本想用超大B身份再戰,就算重讀多年K1亦覺得值得!可惜民生網上申請寫明只收2012出生之幼兒。
我只好失望地沒有申請。但這幾天看見好多超大B有OFFER,朋友的朋友女兒跟我女兒同年亦有報考亦得到OFFER。
此時真的很氣憤,為何網上寫明只收2012,但原來可以給2011的大B申請!
真的對此校好失望!!!!我知道,就算我申請亦未必得到OFFER,但學校亦需一視同仁!!!!

現在民生網站巳沒有之前申請那頁,幸好我有拍下來給大家看清楚!!!

4    0    2    1

ozduckie 發表於 14-12-9 23:20
只要你報名前有直接打電話去學校詢問,他們就會回答你2011年的超大b是可以申請的。我今年有打去學校問過!

...

不能理解寫明都要打去問

回覆:民生收生很不公平!!!

咁大隻字誤導,乜真係要打去問嗎?
咁真係我呢個媽咪太大意,害左個女

睇清楚佢第2點寫明,為公平起見,每位合資格的考生只安排一次見面。
咁有歷史咁有規模的學校可以咁寫? 仲可以咁樣收唔合資格既人?
記住,上年都比2010年大b申請而且無呢d字眼的。
我都有報其他學校,無見過含糊字句羅。
我會寫信去教育局,希望其他認為唔公平既家長都可以一人一封支持下

引用:我有打去問+講明2011不可報 +

原帖由 mable0901 於 14-12-09 發表
我有打去問 講明2011不可報
講明?咁點解仲有人in呀

引用:學校網頁同報名資料出得,可視為正式文件同

原帖由 airyaoi 於 14-12-10 發表
學校網頁同報名資料出得,可視為正式文件同條文。我支持樓主呀!咁誤導人真係好差! ...
多謝你地明白。我都大開眼界

引用:佢年年都係噤寫,但大b去到,佢地又照收表

原帖由 ifeelg 於 14-12-10 發表
佢年年都係噤寫,但大b去到,佢地又照收表!都覺得唔公平!
上年係排隊攞表的

引用:支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼

原帖由 firepotato 於 14-12-10 發表
支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼界,淨係見佢用net interview 都唔太公平.....

...
呢個都真係好唔公平既安排,睇個result,唔係好多比net in係有offer.
咁細個仲可以流利中,英文又唔hip場,真係無乜幾多個

引用:佢年年都係噤寫,但大b去到,佢地又照收表

原帖由 ifeelg 於 14-12-10 發表
佢年年都係噤寫,但大b去到,佢地又照收表!都覺得唔公平!
其實寫明只接受2011年10月到2012月尾有幾難o者

引用:支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼

原帖由 firepotato 於 14-12-10 發表
支持樓主!唔好灰心,其實面試真係當開下眼界,淨係見佢用net interview 都唔太公平.....

...
時段唔岩當自己唔好彩,但又net,又國語,又粵語。。。點做準則?有d小朋友可能廣東話係好強但表現唔到呢。

引用:+本帖最後由+CM910+於+14-12-10+11:16+編輯

原帖由 CM910 於 14-12-10 發表

我反而冇留意係唔係只有2012年出生先可報, 我既理解入面, 201 ...

引用:樓主12月9号先註冊,第一個post+就插間啱啱

原帖由 cathy_ng719 於 14-12-10 發表
樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
我自己用個account有小朋友相,唔想揚唔出奇,我無興趣要造言同沬黑學校,只係要提醒之後報學校既人,有d咁樣手法既學校唔清唔楚既做法。寫明都照in, in左又照收,我可以接受答岩哂都唔收我女,但接受唔到咁錯既守則

引用:年年一出Result就有這類Post,未出Result唔

原帖由 tsobaba 於 14-12-10 發表
年年一出Result就有這類Post,未出Result唔會有,哈哈!
唔出result又點會知超大B有offer呢

Ryan_baba  神回。秒殺。  發表於 14-12-10 13:53

引用:NET+In+有何問題呢,+大家一早知道MS一旱會

原帖由 cherryme 於 14-12-10 發表
NET In 有何問題呢, 大家一早知道MS一旱會有NET IN的 ,不是今早先開始,  我屋企全廣東話,返N先接觸到ENG,  ...
Net in我都覺無乜問題,如果學校想收d英文叻既小朋友。只係我認為全部用net in出黎結果得唔得都自在d

回覆:ddik 的帖子

Agree too

引用:Quote:sunnymama2+發表於+14-12-10+11:23+

原帖由 CM910 於 14-12-10 發表
真心唔係酸葡萄呢.....我唔否認佢可能係間好幼稚園, 不過係我綜合我所認識既媽媽入面真係可以講係冇一個真 ...
我都係因為半龍,所以就算重讀都唔想小朋友太大壓力成長,叫做有半個back up

引用:唔好話樓主啦,in完唔收就話姐,而家報嘅機

原帖由 wwiinngg 於 14-12-10 發表
唔好話樓主啦,in完唔收就話姐,而家報嘅機會都無埋,我支持樓主
多謝你明白。你可以話我大意唔打去問,但我的確有留意佢申請守則,其他學校我並無錯過

‹ 上一主題|下一主題