用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 上水正慧小學
go

上水正慧小學 [複製鏈接]

sissysze 發表於 16-5-28 11:49
北區學校我無興趣,有25分鐘食飯已好好,好多得20分鐘
你就不要為拗而拗吧!我也覺得學校有改善空間,要教小朋友團體精神守規矩,可不用等齊全校先吃午餐,等齊自己班就夠了。

PS:我小孩已上小學在港島,我也不在北區成長

吉吉吉吉 發表於 16-5-28 09:47
咁你肯定系正惠家長啦。因為食飯時間本來就唔多,而因為某d班教學教學遲落堂,而正常落堂的學生要捱等我覺 ...
以我所知,正慧應該係北區最多人上英中的小學,絶對不只4成,也是最多入鄧顯的小學。但網站冇公佈實際數據。

在北區比較受歡迎的小學有正慧,曾梅,李志達和惠州,但只有曾梅在網站公佈入英中率,上年是大概56.xx%, 13個入鄧顯。

吉吉吉吉 發表於 16-5-28 01:02
兩個朋友仔女讀緊小一,朋友對學校有d不滿,中午食飯要系樓下食,多蚊,無冷氣,要等齊人食,未齊几百人系 ...

其實有邊間小學老師仲會對學生笑吟吟呀,尤其是官津!
不要停留在幼稚園的快樂時光了

吉吉吉吉 發表於 16-5-28 19:49
起碼要友善啦,唔系話黑口黑要,家長在見到都黑面,家長不在真系好難講。而佢地先系用家,而我所講都系听佢 ...
咁我都明,不過我們讀小學果個時時代d老師咪仲惡仲高高在上。那些年,我們父母d知識水平一般不高,老師的話是何等權威!
現在受歡迎的官津老師都係惡死巴閉d,就算港九區果d名官津的老師都有不少經常對家長死面又寸,但有乜計,冇錢讀國際學校或移民,我們家長和子女都係局受,當比仔女早d面對社會現實也是好事

sissysze 發表於 16-5-28 21:21
又係典型學校同家長理想錯配嘅例子,一心見派位好,就唔理3721去抽,又中喎,讀落先發現唔係自己杯茶。  其 ...
冇錯,十對父母八對都係咁簡,不到黃河心不死,唔賭唔知時運高!
‹ 上一主題|下一主題