用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝是一條吾知點形容的路
go

體藝是一條吾知點形容的路   [複製鏈接]

引用:我小朋友有打開波,佢最初在幾個同齡的孩子

原帖由 Jane1983 於 15-10-19 發表
我小朋友有打開波,佢最初在幾個同齡的孩子中係打得比較好的。但佢好堅持有足夠自由玩樂時間,我地又住得遠 ...
所以,有特異功能,的確是有更大更大的付出

回覆:體藝是一條吾知點形容的路

以前,體藝是有錢人的玩意,林珊珊前夫係游泳運動員,就知佢有錢。發展到現在普及了,只因為新一代父母受過教育,賺到點錢,卻死慳死抵去讓小朋友做一些以前自己無錢做的東西。
從來,體藝就是要燒銀紙,從未變過。

引用:我覺得部份家長要小朋友苦練體藝係為左增加

原帖由 bigboyenzo 於 15-10-20 發表
我覺得部份家長要小朋友苦練體藝係為左增加叩門機會,完全違背體育/藝術本意,但亦有部份係小朋友自己興趣 ...
唔上唔落練足5日的,多是小學生。上左中學,塵埃落定,早就改了興趣。

引用:Quote:原帖由+仔仔錫錫你+於+15-10-20+發表

原帖由 傻太 於 15-10-20 發表
平靚正嘅一定多人爭,你仔d專項訓練應該都要學校推薦或西選?又或康文署$86/10堂羽毛球班、恆生$150/10堂乒 ...
總會有父母出來,說用好少錢拿到很多牌;亦有父母理性地明白可以用政府資源去培養了興趣;話說回來,好殘酷的說實話,肯付出的,多是希望用錢買時間,希望在小學前(甚至是小六寫升中報名表前)、有些東西在手。連泳會的人都寫文章,說小學生屢破紀錄,到中學卻無以為繼。原因?醫學院,法律系等都唔睇呢d功能~~

‹ 上一主題|下一主題