用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK&SH收唔收細b呢?
go

SPK&SH收唔收細b呢? [複製鏈接]

三十蚊報名費, 其實試下都可以的, 唔理大b定細b, 總之佢地係會收合付佢地要求o既小朋友, 至於點先至附合要求就要問返細稚園方面啦!
不過以過往數字統計來講, spk 收細b的數目係非常少, 但唔係冇, 唔知有冇d係靠關係的?

至於sh收細b的數目係較 spk 為多, 但好肯定收大b的數目會較細b多...

總括來講收細b的機會率 sh 係比 spk 大, 不過最終都係要試過先知道的 ...

照你咁講如果收生平均的話應該比例係:
3(大b):1(細b)
但實際情況我諗唔係咁o羅, 我覺得應該至少 SH 係 5:1 至 10:1 之間, 而 SPK 應該至少係 >20:1...

20%細b咁即係話約 4(大b) :1 (細b), 咁我都相信shck收細b比例係可能比其他出名幼稚園高, 不過都係要視乎當年o既出生率同報名人數...
假設今年報名人數1000, 收生比例可能真係 約4:1, 但若來年報名人數係1500的話我相信比例可能有所改變呢!
哈哈~ 如果你方便的話可唔可以做個簡單o既統計呢? 問下9至12月搞生日會小朋友o既人數大約就知道...
*不過會否有d收細b存在o既未明因素會響比例o既數字呢? e.g. 家姐o係度讀緊, 相同宗教信仰, 同幼稚園某些教職員的關係等等... 其實這些都有所影響的?
‹ 上一主題|下一主題