用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用
go

拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用   [複製鏈接]

小朋友自小多接觸大自然,多動手做實驗,少沉迷書本,佢嘅人生就更不一樣。

該校長只不過針對“很多家長覺得要贏在起跑綫”才說“贏在終點才有用吧”,通篇報道除此句外再無一字講輸贏,倒是處處强調道德教育;再者,“贏在終點才有用”似乎與諸位屈該校長提倡人生只講輸赢似乎相去甚遠。諸位可能將對女拔學生的印象與報道中說小學校長講嘅抄埋一碟。

大師有云:
[贏在起跑缐]是一種價值觀。
[贏在终点線]也是一種價值觀。

[贏][輸]字数多寡都只帶出一个價值觀。

大師又云:
[食完麵先食雲吞]是一種價值觀。
[食完雲吞先食麵]也是一種價值觀。

[雲吞][麵]字数多寡都只帶出一个價值觀。
############################

真心問:你喺度噏乜?

Eviepa:
現在細心睇後,只覺其思路混亂,文字胡亂堆砌,對古書的賣弄錯誤百出,屬於唔識就嚇死,識就笑死一類。

skkeung 發表於 16-5-19 08:28
開學到現在,十多個大學生自殺,就係人生只有輸和赢,讀到就贏,讀不到就輸!身為校長,學生受他影響最大! ...

很多人將人生比喻作長跑,不少家長着眼於起跑線,而該校長就針對而言,贏在终點才有用,意即於其睇起跑,不如睇衝線,呢嗰同你講嘅人生只有輸贏好大分別喎,你係咪犯咗危險斜坡謬誤呢?

回覆 skkeung 的帖子

俗務纏身,未能早覆,請諒。其它網友之後又講咗好多,唔知你清楚未?若果重未清楚,講多個古仔俾你聽:

你同幾個朋友打麻雀,頭四圈上家贏到開巷,意氣風發,係咁“膶”你。好彩你厚德載物,忍佢,再自强不息,埋頭苦幹,係咁追呀追,到咗最後四圈追番哂不凸止,埋單計數仲贏咗十幾底,最後講番句:頭四圈赢有鬼用咩,埋單計數赢先有用㗎嘛。點知呢個時候,有個塘邊鶴就喺度講:打麻雀唔係講輸贏嘅,打麻雀要睇好多嘢嘅。打麻雀可以聯絡感情,可以防止腦退化,可以打發時間,可以討好外母、上司,可以用嚟揀女婿.....(下刪三百字)仲有,易經話贏中有輸,輸中有赢,你點知你真係贏咗呢....仲有你下個禮拜唔嚟打咩,幾時先叫真係埋單計數呀......唉,碰到咁嘅雀友,你係咪好後悔講咗你個句“埋單計數赢先有用㗎嘛”嘅說話呢?

goodmama2003    發表於 16-5-20 21:55
梁太2010    發表於 16-5-20 10:46
sheffield  應該後悔ing....  發表於 16-5-20 09:00
A-Mum    發表於 16-5-20 08:51
MrBeast    發表於 16-5-20 08:31

20120808 發表於 16-5-19 11:48
教育理念是一種大義,是用價值觀貫穿的。孔子的知其不可為而為,即是超越成敗赢輸的想法,為應該做而做,是 ...

Icebreaker:
啱啱喺樓下lift口撞到樓上三嬸同佢嗰仔阿B,一排冇見,阿B仔高咗好多,就同三嬸講:咦,B仔高過阿媽囉喎!看更黄伯喺隔離聽到,就放低睇緊嗰本我借俾佢嘅蔡志忠版易經(尚未出版),懶有深意咁吐出真言:佢唔算高,姚明仲高啲。

大師你將嗰個校長同孔子比,我諗嗰校長知道就發夢都笑出聲。

大師,弟子有啲疑問:
唔知我本淘寶版易經有無印錯,但我未聽過易經話“得失悔咎”,“得失悔吝”就叫做聽過吓。個咎字喺易經乜唔係凈係孖住個無字,“無咎”兩個字一齊先出現嘅咩?
又幾時,人生的得失悔吝俾邊位大師“齊輯輯”咁切開四等份?

你又話 “孔子説的知其不可為而為之......意義在過程,不在結果。” 首先,孔子幾時有講過?乜唔係某個看更阿伯噏嘅咩?再者你呢個過程論相當有新意,我讀得書少,唔知道有邊位大師講過類似見解?請示之(真心問。)(嗱,你咪喺百度抄啲唔知邊個講嘅說話嚟敷衍我呀吓。)等我仲一直以為,孔子咁做,係咁撼頭埋牆,只不過係佢覺得要“應天命”,而“盡人事”㖭。

俾你講易挑起條筋,等我起個卦先。咦,係個艮卦,天意難違,收工。咦,個卦好似係幫大師起嗰喎......

ABC-DAD  解密至真,唔係解乜解物  發表於 16-5-20 12:48
ABC-DAD  早兩日在新*紀4/F間書局見到本蔡先生嘅“論語解物”  發表於 16-5-20 12:47
dlam141231    發表於 16-5-20 07:57
eviepa    發表於 16-5-20 01:30

skkeung 發表於 16-5-20 08:41
凡人咁諗,無問題!正如議員反對群育搬到屯門,但校長身份可以?校長不正,學生受罪!

...
你都係唔明,冇計😓

20120808 發表於 16-5-20 10:11
孔子自己没有著作,他著重過程是後世許多許多學者的分析。

孔子有冇講過,唔到你隨口亂講。有講冇講,問吓嗰個成日將“子曰”掛喺口邊嘅權威人士就知。“知其不可而為”喺個看更阿伯醒子路嘅,見《論語・憲問》。

支持你過程論嘅學者,噏個嚟聽吓,唔該。

ABC-DAD  晨門?  發表於 16-5-20 15:10

20120808 發表於 16-5-20 10:32
誰願意整天抱着孔子的不合乎功利邏輯的理念?

理智的人最講邏輯的,孔子理念是反邏輯的,有何價值?

一叠還一叠,咪一叠未燒完又走去燒第二叠,一個笑話未鬧完又走去鬧另一個笑話。我唔知你講嘅功利係乜,我淨係記得好多學者話俾我知,啲乜子物子,好似得老子同莊子唔功利咋喎。Google吓啦,唔該。“學而優則仕”功唔功利呢?

仲有,咪屈Johnny唔講邏輯。

eviepa  按:孔子名丘字Johnny  發表於 16-5-20 15:49

本篇绝非係“心情抒發”或“邏輯解釋”之作,純粹係“寫嘅文章數量(唔算)相當多”,亦都唔“覺得自己好有真知灼見”嘅誠意圈粉兼收宫之作。

講起“有教無類”,無辦法唔講阿女嘅求學經歷。

話說小女資質愚魯,似足佢老豆。我哋兩公婆一個做老麥,一個做七仔,冇時間理個女。阿女係嗰間唔知乜鬼紀念學校讀,成績越讀越差,班主任話要佢留班,於是諗住幫佢轉校。

有街坊就介紹街尾間私校俾我,話個校長Johnny好好人,好有heart教學生,於是兩公婆就帶埋阿女去叩門,學校門口掛住個横匾,寫住“有教無類”。同校長傾落覺得個校長的確好好人,睇得出佢好有教育抱負,個心諗終於幫阿女搵到間好學校。

點知Johnny同我哋講咗幾粒鐘佢嘅教學理念後,就話好唔好意思,唔收得阿女入學。我唔明白,於是問:乜你唔係話“有教無類”嘅咩?

Johnny就話:呢位阿叔,呢句只不過係廣告宣傳口號,好似黃子華嗰個大家樂廣告咁,你咪信晒先得㗎。查實本校有四不教,而你個女就犯足晒四條,你叫我點收佢先得㗎?

第一,你哋淨係帶住兩梳蕉嚟叩門,誠意喺邊吖?我哋係私校,冇政府資助,只能靠學費收入,好惨㗎。直資有政府資助都起碼幾萬蚊一年啦,何況我哋。你哋兩位做老麥七仔,自強不息,可敬可敬,但你負唔負担到我哋嘅學費呢?負担唔起學費嘅學生我哋唔收得,sorry啦( 《論語·述而》)。

第二,唔smart,唔識舉一反三嘅學生我哋唔收(Ibid)。你哋個女嘅情形,心照啦。

第三,我哋同莊啓程類似,得中學高年級或以上,唔夠十五歲嘅學生唔收( Ibid) 。你哋個女宜家先至係小學,有耐都未夠歲數。

第四,兩位可能冇留意,最重要一點,我哋呢間係boys' college 嚟,唔收女生㗎。(我後尾先聽聞,Johnny好憎細路同女人嘅,唔知同呢啲收生規距有冇關係?聽講佢好唔like佢老婆,嫌佢口多,佢同老婆兩支公同枱食飯,共被同襟,但就專登立埋啲乜嘢“食不言,寢不語”嘅古怪規距,廢時同佢老婆有精神交流,最後仲佢老婆離埋婚( 《禮記》) 。

其實孔太又係嘅,聽講佢一陣間嫌Johnny嘅學生顔回攞嚟考敬嘅豬肉唔係西班牙有機黑毛豬,一陣間又嫌第二個學生子路攞嚟嘅雞唔係嘉美雞,重成日話個老公係教書先生冇出息,Johnny嬲起上嚟就休咗佢。我老婆話揾老公就千奇唔好揾啲乜子物子,佢哋好鐘意玩離婚。佢話街頭嗰個成日嗡住“子曰”嘅廢青Mencius,唔知係俾Johnny影响吖,抑或俾嗰啲本土派影响,成日話佢個新移民老婆鐘意好似啲强國大媽咁踎喺度唔好睇,太失禮,要休咗呀孟太( 《韓詩外傳》)。

查實,孔子講有教無類,只不過係話唔理學生背景,後嚟啲人擴大咗用嚟話乜人都教,唔理貧富,貴賤,愚智,善惡。講真,喺今時今日嘅香港,喺社會嘅層面,基本上已經係“有教無類”啦,連大奸大惡嘅都可以喺獄中讀書。聽講哨牙仔阿聰都喺裏面讀緊大學,仲兩個學位打孖一齊嚟,其中一個係心理學,到時出嚟喺捉人心理方面可能更加拔過拔萃,精過竹葉青,百零億打個白鴿轉就搵得番;而喺學校層面相信普天下都冇一間學校係真正做到有教無類。但無可否認,直資學校嘅出現,確實係改变咗香港教育唔理貧富嘅傳統。

eviepa 發表於 16-5-21 13:45
我睇大師嘅文睇得好多,不過绝少批評佢寫嘅嘢,理由係太多不值一駁嘅觀點同推論。TorSo對大師嘅評語係:

// ...

服咗你,大師寫啲咁嘅嘢,你都可以做咗佢嘅follower咁多年;唉,你不如轉會follow我算喇。我雖然啱啱識佢,但已經支持佢唔住,此帖以後,我無鞋挽屐走,唔會再理佢。

MASAYA 發表於 16-5-23 12:37
咁有教無類後面仲有句因材施教既,我覺得香港都係算有教無類架喇,但因材施教就認真麻麻,唔係拔尖補底就叫 ...

你講嘅“因材施教”可以話係賦予咗現代教育理念嘅廣義上嘅“因材施教”,我都認為應該係咁。睇舊木係物料先嚟諗吓做乜,唔係話紅木傢俬正就舊舊木都攞嚟當紅木做傢俬。但呢個諗法比一般網友所理解嘅就讀書嚟講嘅因材施教更濶,而最初孔子講嘅因材施教比一般網友講嘅更窄,孔子女仔唔教之外,重話唔係醒目仔佢唔會教, “舉一隅,不以三隅反,則不復也。”( 《論語.述而》) 所以話,孔子雖然係偉人(佢確實喺因住學生不同特點嚟施教),但畢竟係古人。我哋面對古人,無需自形慚穢,我哋正正係藉着企喺佢哋膊頭(牛頓語),已發展出更好嘅教育理論。

而你講嘅香港社會做唔足夠你講嘅“因材施教”,要怪嘅應該怪我哋自己自己受儒家嘅“萬般皆下品,唯有讀書高”影响太深。你唔見有啲親戚朋友,個細路入唔到香港嘅大學,就寧願將佢哋送去飲咸水,讀埋啲唔等駛business,都唔願叫個細路去讀IVE,學番一技之長。

eviepa  高手之中慨高手,甘拜下風  發表於 16-5-24 01:25
‹ 上一主題|下一主題