用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 朋友問:有沒有人收到陳守仁,後補位去面通知? ...
go

朋友問:有沒有人收到陳守仁,後補位去面通知? [複製鏈接]

Re: 朋友問:有沒有人收到陳守仁,後補位去面通知?

Dear pdptsui,

請問陳守仁新生面試會考d mug?  係咪要準備一份全面既profile交比學校? 小朋友需唔需要十項全能, 學番7至8樣課外活動? 我知此校競爭好大, 好多人想入同好難入, 所以真係好羨慕d有小朋友考到入去既媽咪, 相信你同你既小朋友都負出好大既努力, 希望可以指教指教.

謝謝!

pdptsui and Coma,

多謝兩位既資料.

本來都想幫個女考 Tam Au Yeung Siu Fong 不過因為我個女係外婆揍既, 為免老人家太辛苦所以幫個女報左救世軍既全日幼兒園.  雖然係活動教學, 亦有 phonics學,不過oral就真係唔係好得.  所以宜家都幫個女惡補緊英文, 係出面再搵d english course比佢學,希望出年可以考到.

dear 馬媽媽,

你女兒今年讀既k幾呀?  我女兒就讀緊k1, 就我所見到現在為止, 她還未能識寫晒A-Z, 英文拼音都識拼D既, 例如"KA" 會知到讀"卡"咁, 但用英文問佢簡單問題, 好多都唔識答, 只識亂說"Yes" or "No", 發音就係好地道香港口音.  總括而言, 要考陳守仁應該會比一d英文為主既幼稚園輸"sit".

當然要學好英文唔可以只依賴學校, 家庭教育都好重要. 當初因為個人理由選讀此校已經預左英文要自己再想辦法. 唯有在外面再找一些課程比佢讀.
‹ 上一主題|下一主題