用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 Help! 老師懷疑囝囝係資優
go

Help! 老師懷疑囝囝係資優 [複製鏈接]

我囝囝四歲幾,老師懷疑囝囝係資優兒童,但係我唔知究竟佢真係資優,定係因為我日日教佢野所以佢學術上比較好?

我都想同佢做test,但係成幾千蚊,真係唔捨得,有冇一D信譽好的中心介紹(唔係下下為錢的)?

另外,係咪五歲先可以做test?五歲頭同五歲尾做test有冇分別?

請各位賜教!謝謝!
   0    0    0    0

正是你所說的"想為孩子爭取更好的機會, 加倍用心栽培他"
老師發覺佢在現階段已能完成P.1,P.2的題目,我唔知其他同齡的小朋友是怎樣,因為我好少攞出黎比較(亦唔想比較)......而最令我頭痛的,是佢多次被老師投訴上堂坐唔定,因為堂上教的對佢來說實在太淺......再這樣下去,我唔敢想像升上小學後會唔會更加頑皮,反斗,甚至被老師標籤為"曳"學生!

有冇媽咪可以介紹信譽好的智能評估中心?我知有一D評估中心會俾好高分,繼而要再俾好多錢做跟進服務,我唔想自欺欺人。如果間中心係信得過,真心幫到小朋友,我唔怕俾幾千蚊去做,起碼我知道怎樣安排他日後的路......唔該幫幫忙吧!

原文章由 bplus 於 08-8-10 23:42 發表
很明白你現在的心情, 好想為孩子爭取更好的機會, 加倍用心栽培他. 不過, 4歲小孩子有什麼學術成績令你覺得他是智優?
我建議你先了解什麼是智優, gifted child, 網上有很多這方面的資料. ...

bplus,

Thank you!!

原文章由 bplus 於 08-8-11 16:42 發表
I've sent you a PM which provides the name of an organsiation, please check.

seec,

其實我本來都冇諗住做test,不過老師俾我既建議係佢適合入讀資優的小學,否則就會造成好大問題(我最擔心係學習態度問題),但入讀前我想先知道佢是否真正資優,還是只是某科成績出眾,我會再諮詢一些專家的意見,anyway,thank you so much!!
‹ 上一主題|下一主題