用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 覺得自己好無用,唔識教仔!
go

覺得自己好無用,唔識教仔! [複製鏈接]

我小朋友上年都係插班入呢間學校n班,功課裡面既中文字係深,但只係用crayon colouring,唔洗執筆跟住寫,我果時colouring完就算,d中文字,數字講一次就算,記唔入腦都無問題,樓主係咪太緊張,令到仔仔感到壓力,所以唔想做?Zenith要求唔係好高,小朋友識就識,唔識都無問題,唔會俾壓力家長

考試係會考認"字",應該話係認"圖畫",佢地考既時候會有埋幅圖畫,我小朋友係認圖畫,不是認字的,考試好容易"過骨"不用擔心,我n班時係唔完全唔理我小朋友起學校學咩,我只著重同佢一齊睇書

仲有填顏色,你可以畫一點又得,畫一條線都得,唔一定要畫晒整幅圖,有時我小朋友無心情,我都係叫佢亂塗幾筆就可,老師也說沒問題哦

名幼,名小唔單止要你做,仲要做得好,係有要求架,邊可以亂做

大家都係讀zenith(前用家,都係細b),我只係早你一屆,我係九龍塘分校,但你形容到間學校好似地獄咁,但我同一d家長都覺得學校幾好,hea下hea下又過完個pn,一d都唔辛苦,小朋友好enjoy,評估週前,我都無同小朋友溫習過,但佢成績好高分,我問佢老師係點考,你真係識晒咁多野?!佢話老師會讀題目俾佢聽...可能我要求真係好低,無咩要求,所以起zenith讀完一年,我好impressive識左好多野~~anyway,樓主,如果真係同學校唔夾,走都好既,出面天大地大,芳芳都收細b架,可以一試

回覆 SaSaAndre 的帖子

樓主,唔好咁講,言重啦,大家都係母親,我唔係話你,我之所以覺得zenith hea,係因為其他名幼要求小朋友做到既level,真係比zenith高,有學校起pn上左2個月,已打左家長投訴小朋友點解仲未識a-z,要家長跟緊d,小朋友認字慢,又會叫家長起屋企同佢多溫習...呢d先叫壓力,呢d先真係唔岩細b讀,so far Zenith都無俾壓力你同小朋友吧?

學校政策家長無權干預,學校要做評估,家長可選擇積極參與,努力溫習,定處之泰然,繼續玩樂,重點係家長用咩心態處理,老實zenith點會唔俾你升?只係驚你唔讀
‹ 上一主題|下一主題