用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城聖家知道結果未?
go

九龍城聖家知道結果未? [複製鏈接]

其實呢一個問題, 一直都覺不公, 成日話宗教多5分, 對於無神論既人, 未玩已先輸一半!! 我可認同叩門階段(少既學位), 學校可選擇宗教喜好多d, 因學校始終都係宗教團體(老細)所辦, 但自行計分part就真係非常不公(佔所有學位一半)難道有宗教小朋友比無宗教肯定更勝一籌? 甚麼叫有教無類? 另其實都想知佛教/道教係咪都會有5分加呢(因冇接觸過)? 如係就冇問題, 如唔係, 理應一視同仁...可知幾多家長為左5分, 出盡任何絕招並非真心, 咁何必呢?

當然明白啦, 只係某D家長不甘於自己小朋友並唔係低質素, 但因呢5分, 可以話完全冇乜機會讀到更好既學校而有點算啦, HK既蟻民可以做得D咩丫...

講真受洗洗得幾多錢, 但有時唔係錢問題, 而係自己都唔想對人地既宗教唔尊重, 但係呢5分上面, 相反地覺得有5分既宗教好似對我地唔多尊重, 即信者唔係得救, 而係"信者得5分" 非常無奈...

回復 4# mw7183 的帖子

您地真係太敏感...我完全冇講過亦冇寫明"所有人"都係為左5分而入教, 係您地自己對號入座!!! 而且就係因為有朋友去菲洗幾千搞掂就入左喇叭, 仲話好抵...我唔知又何來講??? 真奇妙, 係BK有何需要去老作...我亦完全冇意思用錢去衝量人地宗教, 如我係要對人地宗教不敬既話, 就唔會為呢5分而申, 因為我實會係其中一位用盡所有辦法得5分既強勁對手...人地尊重您地宗教之餘, 希望您地都識尊重下無宗教既(人)唔該!!! 亦希望您地明白, 教育政策事實反影到有宗教比無宗教既人更優先, 不是嗎?!

仲有main point係發表"對於政策有5分宗教分而覺不公", 而唔係話"宗教只值5分"... 真係離晒題...

回復 2# jackie_lau2000 的帖子

聽完您番說話, 真係c服好多好開心您真係明白我想表達既意思, 當然我絕對明白亦尊重每人既宗教信仰, 即使工人既回教我都極為尊重...其實可能係緣份la, 每人同宗教接觸都好需要緣份, 唔係我無接觸天主, 而係以我個人經歷, 其他宗教更能實質幫我即時解決問題, 所以我只可以簡單講"緣份"兩字...其實不論邊一個宗教, 只要自己心靈上得到慰藉, 真係幫到自己既就OK...只係教育政策上既5分, 有點莫名其妙啫...
‹ 上一主題|下一主題