用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 做咗太空人幾多年?
樓主: Apple_Orange_T
go

做咗太空人幾多年? [複製鏈接]

引用:回覆+Cara2006+的帖子 我本來都唔係咁快去

原帖由 demio 於 15-01-13 發表
回覆 Cara2006 的帖子

我本來都唔係咁快去, 不過英國移民政策不斷收緊, 我老公話如果第時D仔女唔返香港,  ...
我都有諗過帶兩個小朋友過去uk 讀, 我地有EU passport, 好似可以讀 state school, 但老公要留港工作賺錢, 咁我就要一個喺英國陪小朋友,又唔知我喺UK揾唔揾到工。
你個小朋友係咪讀boarding school, state school? 除左住宅費, 驶唔駛比學費?

引用:回覆+bkingb+的帖子 我仔現讀+boarding+sc

原帖由 demio 於 15-01-29 發表
回覆 bkingb 的帖子

我仔現讀 boarding school,係 public school 要俾學費. 而我女就會讀 public day sch ...
係咪state school 冇咁好呀? 小朋友Mon ~ Fri 喺宿舍, 星期六日接回家? 介唔介意講下一年boarding school 要用多少,或PM 告诉我, 想参考下 Thank you!

引用:回覆+bkingb+的帖子 除左水、電、煤、電話

原帖由 skIII 於 15-01-29 發表

除左水、電、煤、電話、internet、生活費、汽車交通等,仲有council tax費,成100鎊以 ...
我一直都以為UK 生活費好贵, 如果唔計住宿嘅費用, 我加兩位小朋友過一般嘅生活, 大约要用多少? 我意思係一般普通3人家庭開支大约多少?

引用:+本帖最後由+skIII+於+15-1-30+17:47+編輯+

原帖由 skIII 於 15-01-30 發表
多谢回覆!
開支真係同HK差不多, 除左London, 那区比較多香港人居住, 學校又唔太差呢?
我見租屋果d话包bill, 咁係咪淨係比租同council tax 就可以, 其他水电煤由業主比?

引用:回覆+bkingb+的帖子 那区比較多香港人居住

原帖由 skIII 於 15-01-31 發表

那区比較多香港人居住真唔知,但倫敦及外圍算多,"記憶"中kent較多公校是selective, ...
thx

‹ 上一主題|下一主題