用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤提 SSC vs 蔡繼有CKY
發新帖回覆
樓主: potato38
go

赤提 SSC vs 蔡繼有CKY [複製鏈接]

potato38 發表於 24-2-15 00:45

我大致咁樣排位

我唔係 SSC 用家,但兩間都應該滿足到呢4個條件。分別只係過程,到底係 DSE 框架下、定係 IB 框架下進行。#1、3 我所 observe 到兩者相當;4 public speaking, CKY 除左 math 外,每科都有大大小小既 presentation。

CKY 係 PIS,雖然冇 PYP/MYP, 但模式上搵唔到 local school 既影子。雖然 playground language 係英文,但整體氣氛又談不上 IS。唔熟 CKY 既有人會覺得佢係 IS,有人覺得佢係 local school,明白既就係 PIS(帶頭盔,ISF、耀中又好唔同)。

CKY 教中文主要係睇書,抄寫背書量好少,抄生字分分鐘少過 KV,傾向 IS 既教法,尤如係鬼佬教煮中國菜。如果忽略左中文,要追係幾吃力。但學校對中文係有要求的,以我所知 Chinese A 係必定。

有家長問 CKY IGCSE 上 DP 少左咁多人,點解冇「正面回應」。 唔係冇,CKY official statement 就係 IGCSE 3B3C,過往大部份時間係 >90% A*-C; IB coordinator 回覆係大約每年只有 1-2 個上唔到 DP。可能唔夠 juicy 大家唔收貨。

家長既 comment,就緊係係靠估,就算同學之間死黨都未必知道確實原因。原因大概離不開(講明,靠估) 對中文以至 language 冇信心、偏科、預左留學。 IB 六個 groups 有一半係所謂既文科,加埋 EE、TOK, 工作量計 >60% 係 favorable to 文科人。對 language 冇信心、偏科既人,有好大誘因攞住 IGCSE 成積去英國讀 A-level。想去美國既,讀埋 DP 唔見得有優勢。所以上面3個段估既原因最終結果都係「海外升學」。

SSC、CKY 之間,家長要問自己係純粹要滿足呢 4 個 criteria?定係要 IB? CKY IB result 相對較高一點點、較穩定,但書係自己讀、track record 係師兄師姐既。 SSC 有歷史、有 boarding、提供到彈性。真係好睇家長系呢 4 個 criteria 之上仲追求d咩。呢個價錢加多少少,排埋 ESF 都仲得。

potato38 發表於 24-2-21 13:39
可否請問咩叫PIS, EE, TOK? IB coordinator 係指全部學生定咩coordinator?

我認為揀 CKY 係要對 IB 已有相當了解、非 IB 唔揀,咁 CKY 已算係 IBDP 入場卷,目的達到。我見你未係太熟悉 IB (no offense), CKY 唔一定係你杯茶。

如果單純以 happy learning、 非傳統、public speaking 為目標, 咁 SSC 交到功課有餘,已達到你想既要求。我見 SSC 既 exchange program 一d都唔差。而且讀 DSE 你又有把握,想轉 IB 亦有機會選擇。咁計反而似乎 SSC 更適合。

補習係個人選擇,有人拔尖有人補底,幾時報、報幾錢都冇指標。學校從來係反對補習,如果同老師傾,佢地都係叫小朋友睇多d書。
如果要補習,通常都講緊高小或以上。不論 CKY 定 International school,大班約 $250+/h。$1000+ 講緊名牌 tutor 或者中學既 1v1 class。再貴既都仲有,係教學生考名牌大學。 DSE background 係唔識教 IB curriculum, tutor 供應少,無可避免補 IB 會較貴。

做家長義工... 你行多步一定冇壞,更了解學校運作有一定幫助。但唔等於幫到細佬妹考入,每間學校都有 interview 機制,對每個細佬妹公平。何況,CKY 家長本身參與度好高,家長義工好多。

捐錢就... 有心想捐就捐,於一萬幾千既層面上,冇掛勾的。再上的話,我唔係嗰個水平無法回應。

個人建意係多啲帶細佬妹接哥哥家姐接放學,等佢早啲孰悉個環境,甚至一齊同老師、校工傾下計,到 interview 咪冇咁驚。本身 siblings 2nd in 機會已較高,你既優勢係更容易接觸學校,培養出同學校理念更接近既 mindset。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊