用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫道迦南2010 n1朋友仔
樓主: kb7724
go

金巴倫道迦南2010 n1朋友仔 [複製鏈接]

我諗緊帶唔帶阿仔去.....果個時間佢又未食飯, 見到我出門口一定呱呱嘈~
原帖由 deen 於 10-11-16 20:57 發表

無緊要,到時同老師傾左的資料再作交流啦!

有關冬季校服一事, 剛剛打咗去學校問老師~! 以我眼見, 街上其他區的迦南都已換季了! 老師話: 因為供應商沒有阿仔碼數既存貨供應, 所以會延遲.......約於月尾才可返貨, 呢段期間可以著自己衫囉!
好在呢幾日天氣唔凍囉, 既然知道供應商唔夠貨, 又唔出張notice通知我地既! 等我地日日等通知.......

阿仔由8月預備班已經開始返, 當中, 因為要搭sch bus, 車程要1hr15mins, 所以我仔仔要從新著番尿片! 就呢件事, 響8月內, 老師有1星期打一次電話比我! (因為我真係好唔想阿仔著番尿片, 所以我同老師都為呢件事諗辦法!) 1個月後, 仔仔開始適應, 而老師都無個個星期打比我!
我同天天爸一樣, 收到老師電話就一定係阿仔有事發生 or 我寫手冊之後, 老師打番比我回應~無咩特別事, 我都唔想煩到老師~
響我問冬季校服之前, 對上一次同老師通話, 我先知原來我個仔原本個班主任已經離職, 唔怪得阿仔成日講果位miss我唔識啦
好多學校都有同小朋友拍低video (雖然得十零廿分鐘), 燒隻碟比番家長, 目的係比我地了解小朋友既學校生活, 不過, 迦南無囉....得年終派果本"成績表"有相片   我都想同學校反映下~

原帖由 siden 於 10-11-22 16:20 發表
May I ask how many times will your child's class mistress call you per month?
My child's class mistress seldom call me. Maybe just call me once per month (e.g. when my child forgot to bring so ...

我仔仔一班有26人, 一半男一半女!
佢地唔會同時間咁多班n班一齊響同一地方出現架, 學校地方好大, 雖然有時會響走廊排隊時見面, 不過, 唔會一齊響同一個地方玩~
暫時返學已經3個月了, 阿仔每日放學都好好唱口, 不停咀, 日日拎本書出黎講學咗咩, 而且開始識講食咩茶點 / 唱過咩歌 / 件勞作有咩係bb整......
不過, 都係果樣....學校透明度唔高, 如果想知小朋友響學校既表現, 好多時都要靠家長打去問 / 寫手冊問老師囉~

原帖由 himuimui 於 10-11-23 11:44 發表
Hello all,
My son applying N1 for next year.
I want to ask in N1 there is around 200 kids in am / pm class. Will it be too many kids stay in the same area ?? How many kids in each N1 class ?? Are the ...

聽日生日會主題: 面具
我想今晚同阿仔一齊整, 不過未諗到整咩樣好....大家有無咩好提議?

沉晚整咗個半鐘.....依家眼瞓c~
原帖由 sharon26788 於 10-11-24 15:58 發表
我一早整好啦,費事周圍搵材料搵唔切

d衫應該係大家同學仔掉亂一齊用, 因為我仔仔個洗衣機入面都唔係我預備比佢果d衫
我仔仔果組又未試過有掉亂or唔見書呢d情況喎! 而且, 每次仔仔整濕咗校服要換自己衫, 老師仲好交帶咁打電話比我講原因喎~ 好明顯係個別老師啦

原帖由 JOESPHINE 於 10-11-25 13:45 發表

我覺得睇你遇著咩老師啦...我阿仔橙組, 初開學都唔錯, 老師主動打過二次比我, 講阿仔學校既情況同佢病佐幾時返學. 另外一次係我主動搵老師問既, 共3次. 之後就無啦.
另外學校返到黎, 試過唔見佐本書, 最後寫紙條叫 ...

係啦, 沉日終於收到了.....等c人喇
原帖由 sharon26788 於 10-12-1 20:46 發表
今日終於發齊運動服,唔使捱凍啦.

回復 1# chanwendy 的帖子

我上次家長日問過老師, 普通話堂係一星期有2日, 每次15分鐘~
無書架, 係教數字, 唱歌仔同講故事~
‹ 上一主題|下一主題