用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課? ...
樓主: Cavebaby
go

問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?   [複製鏈接]

傻太 發表於 14-11-12 21:15
何必口咄咄迫人呢?每人也有自己的選擇,家長們又不是在做壞事,大家只是想為子女爭取一份安穩罷了

...
邊個敢話自己冇為子女升小一的事'做嘢'丫.
有人好努力返工賺錢俾子女補習, 上interview class.
有人好努力炮製CV, 寫求位信.
有人好努力谷子女的學術, 禮儀.
有人好努力打通人脈.

換個角度睇, GT first waiting家長好努力地睇書, 迎合學校文化. 其實都幾正當.

derkin 發表於 14-11-13 10:16
如果三兩句就可以改變一個人思想,上唔上堂由ek控制?!咁優才好識合冇主見的你

...
Speechless. 請你詳細解釋一下..點解你可以咁肯定網友係冇主見的人?
難道你覺得自己串其他家長做功課係'乖'; 你選擇唔做, "唔乖", 即是好有主見?

別人指出'有人'人身攻擊, 可能別有居心, 卻係冇主見的表現?

如果你唔覺得言語, 意見, 感受有任何參考價值, 咁你點解要上EK, 點解既然決定放下優才, 都仍然念念不忘關於優才的話題?

你可以不滿.  優才可以唔係你杯茶. 不過其實你唔駛咁串. 大家有不同追尋.  

如果你認為三言兩語唔應該動搖到別人, 那麼你都應該要知道串人係冇意思的行為.  

~完~

係. 會有不少家庭失望...付出咁多得個桔, 實會惹來好多反彈..
但講真, 直資學校的確有權選擇學生, 甚至家長..
就如我們有權俾留位費一人hold幾個直私位, 臨開學都唔放, 令學校失去預算.....

相信留得低的都唔會只係因為冇其他offer....上堂一向都要. 咁反感的又何必要報? 講真, 送個位俾你都唔好讀啦.... 報'啱'的, 應該係比較唔抗拒和子女共同成長的一批...

不過, 優才有D朝令夕改, 不近人情位, 又真的令家長幾失望, 也多了憂慮....包括我....但你也無何否認, 優才的舉動只是在'保護自己', 建立優才認為對的文化.

無論如何, 請放棄了的家長又唔好講到未放棄的咁無腦.....以我為例, 並唔係因為冇選擇才只好無奈地留低, 也唔係因為我太愛校長或已經'中毒', 才不懂反抗.

講真, 如果真係咁討厭優才, 咁討厭抽時間看書做功課的話, 就唔好勉強..收咗都唔開心, 點會讀得好..求其抽一間, 就算唔'心儀'都不至於反感.

考小學的路很漫長, 其中出現人生百態, 甚有趣.

這個旅程很刺激. 一路有很多起跌. 身邊一定有不少聲音. 因為大家都好激動..

大家的背景, 要求, 經歷, 性格等完全唔同, 就算面對相同事情, 看法和反應當然不會一樣.. 做好資料搜集, 相信自己的判斷, 做自己認為合當的事....只有自己才知道自己是否冇腦, 冇主見, 只在跟風.

babycherie 發表於 14-11-13 23:59
只是路過,想分享給仍在努力的家長……
小兒有幸成為第一輪的1st Waiting, 但上第一堂前一天收到另一校的of ...
咁真係好奇怪....
但你冇上堂(假定又冇請假), 已唔可能說得上是'合作又聽話', 更加已顯示'無誠意'.
根據你這推論, 又何必挖你回來呢?

我反而懷疑GT其實冇處理attendance list

不過佢又明明話缺席要事先請假,否則當放棄收讀論喎

我估staff要趕出信先,因為要明天收到的話就要今日寄。。。

Me too

唔知道有冇人去咗3rd in, 有上堂, 有交功課, 但冇收到conditional offer?

maomaochoi 發表於 14-11-17 17:48
我交左一份自己都唔知寫乜的垃圾...其實真係好煩,我好清楚阿仔係唔谷得果隻,佢會好反抗,而且佢本身有好 ...

只有一個情況佢唔話你仔.
但你個仔未必啱讀.
touchwood 如果叩唔到佢認為勁嗰間, 一定俾佢唱足一世......

maomaochoi 發表於 14-11-19 20:55
嘩嘩嘩你好勁呀!你點知!佢同我講男拔有錢就入得,喇叭有錢都未必入呀!又話幾多男拔媽求佢要喇叭試卷!又 ...
我講漏咗! 應該話, 就算你囝囝入到去喇叭, 佢仲會有其他嘢要用來比, 好似入咩班, 參加咩活動, 考第幾....基本上你永遠係都會活喺佢陰影之下..........

AgapePa 發表於 14-11-19 22:37
有人冇conditional offer, 可能係因為3rd in搶答唔到
吓, 咁照計都唔少人冇conditional offer?

朱總理 發表於 14-11-24 20:06
咁第二輪咪機會好細?
有機的...始終仍有未知之數.....雖然reg得的, 肯定都有幾分鍾情優才先至會放棄自行.

Lsfjoey 發表於 14-12-11 19:18
但我問過学校可否自選有關書籍时,她們說一定要在這張list選書,所以我最後都用左李教授的書 ...
佢guideline 話明可以自選其他書的。我自選,passed.
‹ 上一主題|下一主題