用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 聖家
go

聖心 vs 聖家 [複製鏈接]

引用:我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心

原帖由 JackieOn 於 16-08-02 發表
我細個的時候讀聖心,我自己就一d都唔開心,我讀津貼個間,都係一樣英文教高人地一級。如果你讀書唔叻,連 ...
我自己係讀聖心私小,只係記得好辛苦,唔開心,因為成績唔太標青,都係冇得參加任何課外活動。當然,依家大個就明點解,學校係想學生先專注學業,再顧其他,但當時一個小朋友覺得自己响學校低微啲。後來,我幫一個姨姨嘅女補習,佢讀聖心津小,佢就真係冇難度,因為我每晚8點去補習,佢已做哂功課,同冇乜錯,仲溫埋書,問書同點書95%識哂,只係同佢執少少,半小時內攪掂,跟住佢又去玩,所以佢讀得好有信心同快樂。當年仲冇依家鬥成績咁嚴重。朋友小朋友兩個都讀聖心津小,4/5年前大女兒升中,當年平均分近90,全級50內,穩直升中學,小女兒兩年後升中,同一分數,全級120,未能直升,可想而知,分數上大家都只是在0.x 分之爭。如不想落後,應該都要好落力追,愉快地學習,相信係一個夢想。(最後一段係朋友分享,如有出入,請指正)

hppa    發表於 16-8-3 10:52

引用:Quote:annie0517+發表於+16-8-3+09:28+我自

原帖由 kongman 於 16-08-04 發表
是否私小比津小讀得辛苦?
當年我估係,因為私小大部份科都係英文 (如Science, Hygiene, history, geography, 等),只有中國語文,社會和聖經係中文。而聽講津小就多啲科用中文。依家唔知有冇變。

‹ 上一主題|下一主題