用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2021高中選科後
樓主: kirstyau
go

2021高中選科後   [複製鏈接]

醒目開學勳章

zitaeric 發表於 21-10-27 19:53
我剛聽完 BC 個 IELTS talk , IELTS 8以上 約 DSE 5**,
7.5以上 約 DSE 5*,
最近有個朋友仔用一星期温吓pp ...
ielts應該唔難,識嘅裸考至少攞7.5,但dse無5*,有個連5都無

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-10-28 14:29
好似主要係寫作要練習一下,多同學其他部分高分,writing 部分相對低一些。學校會幫DSE stream 同學操下,I ...
係,hk學生最多失分響writing,唔少人reading&listening攞8以上,speaking就真係好個人,好似係單對單考?咁會少啲complication

醒目開學勳章

zitaeric 發表於 21-10-28 15:30
Writing
Task 1 , describe, summarize  the information on a graph, table, chat..
Task 2, writing an e ...
唔知關唔關事,先前個仔學學校教寫essay,原來西人執得幾嚴謹,論據同論點要絕對吻合,差咗少少都唔可以寫落去

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-11-12 22:33
最近剛剛和同學一起考咗,幾乎全部同學都有考。聽聞絕大部分8.5  or 8
單項分數的確writing最低
wouldn't expect anything less with 神校
印象中令千金以前考過cpe?會唔會差不多程度?2個試嘅分能唔能reconciled?

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-11-13 14:07
佢CPE分數總分更高,不過writing部分比較低。可能當時讀DSE課程,叻考試。依家writing進步多,不過做題目精 ...
更高意思係對應ielts分數比較高?我估2個試評分準則差不多,點都好過用嚟參照dse個分

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-11-15 12:40

分數,用呢個圖來對比。
無得爆9
阿仔小學時都想挑戰cae/cpe,可惜呢2年太多事發生,驚佢考考下要走難

b3410    發表於 21-11-15 14:56
‹ 上一主題|下一主題