用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何提高津校小朋友英文水平
樓主: CCCM
go

如何提高津校小朋友英文水平   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-3-8 13:06
我覺得英文要好,除了要睇書、睇卡通、睇新聞、睇報紙之外,都要做下grammar練習。
我哋又係一般家庭,睇 ...
講得啱,其實想語言能力好不外乎多睇多聽多講,睇可以係書可以係戲,最緊要小朋友興趣行先,係咪有教育意味或成效可以押後再諗,如果topic無興趣就算佢肯睇都係應酬你,好難持續亦難入腦。
初小睇多啲儲多啲墨水,到高小再做grammar exercise就應該可以事半功倍。

醒目開學勳章

miujoey 發表於 17-3-9 10:28
我都是從親戚處聽回來, 我侄仔普通津小有同學全級頭幾名,成功插ST JOE , 去到後成續排在幾尾下, 只想講普通 ...
都識個地區一線津小插1線直資,級1變中下游

醒目開學勳章

aokiwong 發表於 17-3-9 09:36
我想問下, 比較起一般的津校, EVEN 地區一線, 但唔包括傳統名校如LS個D, 係唔係普遍直私英文的程度都高D?
...
generally speaking, 英文程度同級直私小>同級津小,女仔(尤其係女校)>男仔,不過凡事總有例外

aokiwong  THANKS!  發表於 17-3-9 12:42

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-3-9 11:48
而且就算津小唔同區都唔同架,我朋友讀沙田區一線津小,但比起港島區既都係淺,比九龍有直屬中學既女津小 ...
我講緊嘅係同區,第2區我又真係唔熟

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-3-9 12:06
如果小朋友對英文無興趣, 但依然可輕鬆應付校內英文科既試攞到高分, 咁有咩問題呢?

現實中, 英文叻D, 除咗 ...
於我仔嚟講,英文係acquire knowledge嘅工具,好多時佢有興趣嘅知識範疇只有英文做媒介,所以迫住要學好英文。

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-3-9 18:16
直資初小電腦學coding,津小的初小電腦書教d嘢好似d小朋友系深山出來未見過電腦甘

第1次聽人咁形容似深山即係點?

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-3-10 08:30
個本跟教育局指引寫的電腦書,小一課程真系得啖笑,感覺系當小朋友從來未見過電腦
即係呢啲?

http://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/4-key-tasks/it-for-interactive-learning/modular-computer-awareness-programme/index.html#1
由淺入深咁教,我又覺得ok喎

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-3-10 08:31
回覆 bobbob 的帖子

深山-學 keyboard typing hand position、幾本 word、excel 同 powerpoint 用法(打 ...

咁由basic學起都無可厚非,後期先學寫網站還可以,反而咩 P 圖、整室內設計圖我覺得對認識電腦唔係咁有幫助。

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-3-10 09:05
你講緊的已經是起碼十年前的事,那時候的直資學校小學生應該無而家的學得甘快甘多,相信而家小朋友的電腦 ...
咁你認識嘅直資學校教緊乜?我真係好有興趣知道

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-3-21 00:02
仲有,買私人樓唔係俾一成首期,夾屋居屋先係。
可以借二按或問hkmc,識唔少人淨係攞一成做首期

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-3-22 09:03
ic。但Ms word ,powerpoint,中文打字嗰啲就唔係啦!我好懷疑,到佢大個,仲駛唔駛打字。
...
啱呀,我仔都唔識打中文,佢寫中文字係對住部ipad講㗎

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-3-22 09:00
其實唔係咩快唔快學識,係個過程。

CODING 會訓練邏輯同解釋。
而家所謂學coding同以前寫program爭好遠,基本上唔需要任何concept,drag嚟drag去click粒button work就算

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-3-22 09:29
都唔係架.

有D 主要教細路PROGRAMMING (唔講CODING 啦) 既 PC APPS, 雖然係DRAG DROP, 但重點係 PROBLEM ...
其實programming同coding有咩分別?要solve啲乜嘢problem?可唔可以enlighten下我

醒目開學勳章

planetearth 發表於 17-3-22 20:58
其實只同一樣野。programming是professional專業叫的。coding叫法比較unofficial. 所以小孩子的叫coding.
...
thx
樓上網友講到好似係2樣嘢咁,所以想問清楚。

https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-programming-and-coding-4

according to this thread, 有人認為2者一樣,有人認為programming要求高啲,有趣嘅係幾個印度網友都覺得2者好大差別,相反歐美網友普遍覺得大致相同。

MrBeast  eca 唔使分得咁細la  發表於 17-3-23 08:25

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-3-23 08:10
有人講左,簡短補充。CODING 係狹義指寫CODE。老鬼年代,PROGRAMMING 意思係含寫CODE。 現代開發軟件,寫CODE 只係最後。

如果講類比,就如起樓,結構工程師,同最後砌磚扎鐵。。。

至於你話解咩問題。。。 你咁樣問既?

其實問題係咩唔係重點喎,都係無中生有既問題,最緊要個過程嘛。

譬如: 寫程式模擬一幅啤牌,即派52隻,隻隻唔同,4種花,每樣13隻;最經典簡單既PING PONG 遊戲,或者近年熱門既DATA MINING

以上對一個細路,都有不少解難既位,同埋方向。
咁即係現代嘅programming唔包coding?
見你話重點係problem solving,以為你講緊programming/coding時遇到嘅唔同問題啫。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-3-23 09:54
didnt mean 聽說或ielts方面。我讀書時有位C兄好迷電腦,當時仲未有apple,佢要學日文先有得玩。我早前玩電 ...
未有apple印象中小學已經有,雖然通常個OS叫orange或者banana
以前有位日本老細部laptop成部衣車咁大,個mon仲要係打棟,嗰陣買真係天價,你位c兄都相當有錢

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-3-23 09:45
首先我地是講緊小學,第二,prog lang 都是英文,三,我見過個個web eg ,d問題都是全英,若英小英數的應問 ...
我見過有啲drag and drop嘅所謂programming tools 可以轉用中文

MrBeast  now i know   發表於 17-3-23 13:05

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-3-23 11:59
應該係叫 "LOGO"

元早時期係隻烏龜
佢應該講緊呢樣
https://www.lego.com/en-us/mindstorms/learn-to-program

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-3-24 14:31
bobbob  齣戲好似係講decoding多過coding喎  發表於 1 小時前

你們可能唔知,alan turing 可以算得是開( ...

http://www.computerhistory.org/timeline/computers/

就算turing部machine唔係第1件發明,但都係電腦界一大突破。

其實仲有好多傳聞,apple個商標曾經盛傳過係為紀念turing, 不過俾steve jobs否認咗。

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-3-27 10:52

you guys don't understand what I am saying.
路人甲搭下訕

近排hw速度發展好似慢咗落嚟,亦有唔少人懷疑moore's law仲係咪valid(除非quantum computer有突破性發展?),所以developer應該會擺多啲心機去optimize啲code掛

‹ 上一主題|下一主題