用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實王錦輝係一間點樣嘅中學
樓主: chingcat
go

其實王錦輝係一間點樣嘅中學   [複製鏈接]

醒目開學勳章

小時了了 發表於 21-8-12 09:04
路過, 搭訕分享幾句而已. 唔係王錦輝, 另一直資. 容我大膽講句, 我真係覺得直資係比較多人中途去海外升學的 ...
我又路過搭下訕,可能男女不同,我仔都有小學同學讀你女嗰間,慣咗同學年年轉校,情緒無乜影響。我見你哋好似年年同班,會唔會因為咁所以令你女情緒低落?女仔多愁善感,家人最好關心多啲

醒目開學勳章

schrodinger 發表於 21-8-12 11:06
或者交代下,睇完資料做傳真社fact-check,係個人習慣,呢次我又只係對"得一班band 1"、"不斷有叻人插班"好 ...
唔駛太介懷,fact check 下好,因為我都有同樣疑惑

醒目開學勳章

小時了了 發表於 21-8-12 11:42
2021 年 GCEAL / IAL 課程資料
https://www.hkbuas.edu.hk/en/international-curriculum &
https://www.hkb ...
點解唔轉?印象中你女好想留學,又好似住新界,wkf應該就腳啲?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-8-12 12:07
得一班B1有幾奇?因為~~~~~
突破盲腸!!

醒目開學勳章

小時了了 發表於 21-8-12 12:29
呢樣野, 就係當事人要學習承擔佢自己決定嘅後果了.

當事人決定2件事: 1) 中學唔去海外留學; 2) 唔考插班轉 ...
所以做任何重要決定唔好感情用事,衡量過值得做就做,不過話唔埋走咗嘅又返轉頭,世事如棋呀~~

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 21-8-12 16:59

也是搭訕
你女比較理性
我仔話就算唔走出年都未必同班,無乜需要傷感

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-8-16 13:20
點解忽然又變咗WKF會主收Band 2生嘅,小學收嘅學生一定唔會差,一直都咁講㗎喎?睇天氣或風向?~~~:joyo ...
學你話齋,全校得1班呈分,其餘嘅都係band 4,話佢band 2已經俾足面
‹ 上一主題|下一主題