用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 金文泰是band 1c 定band 2A?
樓主: 傑西
go

金文泰是band 1c 定band 2A?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-1-6 17:26
http://www.clementi.edu.hk/lang_trad/userfiles/file/Files/13-14/CSS2013-2014(1).pdf
留意第14 - 15頁 ...
老老實實,33222+得52%好難叫做band 1喎。

王家爸爸  所以我說以今年DSE成績最多是B1C   發表於 15-1-7 07:46

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-1-7 09:32
一年半年成績唔理想有乜出奇? 如果連續幾年都係咁就話有問題.

有D所謂神校連續幾年都唔敢公開DSE成績, 大 ...
可惜上年成績都麻麻。唔係話幫神校講說話,但稱得上神校嘅就唔單單睇成績,其他intangible assets好難衡量。。

王家爸爸    發表於 15-1-7 17:08

醒目開學勳章

yekat169 發表於 15-1-7 13:40
高主教無論收生質素同DsE成績點都唔係B1A,頂多B1尾

唔講唔覺,佢哋今年dse真係差咗唔少。。
如果淨睇今年DSE成績,3間應該唔差得遠。
Level 4 or above民生鄧肇堅高主教
Chinese  Language

38.2

35.1

34.6

English  Language

53.4

50.1

Liberal  Studies

56.6

52.3

43.3

Mathematics

77.9

66.7

57.7

Average

52.925

51.875

46.425

CHKWAN  thx  發表於 15-1-7 16:45

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-1-7 17:04
高主教前幾年成績應該是大約在B1C,去年DSE成績應該是大約在B1B,根據校長講話所言,言下之意(沒有直接講 ...
佢舊年考得仲差過前年,距離band 1a仲有漫漫長路。
level 4  or above

Chinese  Language

48.1

34.6

English  Language

63.6

50.1

Liberal  Studies

49.6

43.3

Mathematics

62.5

57.7

4 major subj average

56.0

46.4

BAFS

60.6

38.5

Chemistry

56.9

Chinese  History

60.0

Economics

55.4

History

60.0

49.0

ICT

37.5

28.8

M1

62.5

M2

91.4

PE

50.0

67.3

Physics

57.8

51.0

Visual Arts

33.4

32.7

33222+

78.3

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-1-7 20:48
比較B1學校不能用 Level 4 成績,應比較5,5* 和 5**。
我說RC有B1B水平是基於:
5**:從2013年的61個上升 ...
我無話淨用level 4 or above嘅成績嚟斷定banding,只不過係用嚟比較高主教呢2年嘅成績。
講返banding,首先,我唔覺得band 1a校只睇5**嘅數量,一來考生同報考科目嘅數量已經可以令個數字提高,二嚟可能只代表某小撮考生成績理想,其餘學生未如理想,試問spcc如果得7成人考到jupas入U資格仲算唔算神校?

另外與其講5**數量,倒不如用人均5**或各科目5**比率衡量學校水平,至低限度可以撇除咗考生人數多寡嘅因素。據觀察所得,一間學校如果對自己成績有信心,通常會列明level 5 or above成績,而唔係只列出 level 4甚至level 3嘅成績。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 15-1-8 08:27
bobbob  咁可能5隻手指數得晒

禁又唔止。根據khmama個list,都有1X間(SPCC,DGS,鄧顯,曾記,SMCC,HY, ...

個list響邊度有得睇?
除咗spcc,SMCC,鄧顯同曾記有講而且過9成,HYS,BPS,YWGS,CCS,st mark,保一,LW,董玉娣,SPLT都唔過9成,其餘嘅唔覺有提過個比率,當然有理由相信DGS會過。

Yanamami  置頂khmama有個post  發表於 15-1-8 08:56

醒目開學勳章

ernestchow 發表於 15-1-8 12:16
有冇聖類斯呢?
sls 好少資料,33222+ 60.92%,UGC funded degree around 20%,比起前3間係爭咗啲。

醒目開學勳章

happylogin 發表於 15-1-8 12:00
究竟e+ DSE level 4, level 3係咩? 5**又係咩, 我地年代用A, B, C,D, E好計分好多. E+完全睇唔明係咩, 可以 ...

雖然考評局話唔可以直接compare AL 同 DSE grading,但都可以參考下呢度:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hong_Kong_Diploma_of_Secondary_Education

醒目開學勳章

王家爸爸  高小比軒小好得多   發表於 4 小時前

why?我識人高小插軒小,但未聽過有人軒小插高小。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-1-8 16:26
高小B1生比例比較高。
其他小學(例如高小)插軒小可能因為看中軒小的QC位,但最終可能入維官(真實案例) ...
你都識人高小插軒小?識嗰個最後入咗QC,咁高主教肯定無咁吸引。

王家爸爸  入咗QC或其他B1當然高興   發表於 15-1-8 16:55
王家爸爸  不是從高小入  發表於 15-1-8 16:54

醒目開學勳章

yekat169 發表於 15-1-8 23:00
八十年代既事, 中四學期尾, 召哂半班同學家長, 一人一封推薦信...., 而家仲有無咁既事就不得而知,  仲有精 ...
F3定F4?當年應該仲係9年免費教育,F4唔係直升,我都聽聞過有學校會踢走半班人。

醒目開學勳章

ernestchow 發表於 15-1-8 23:33
但今時今日好多band one生都未必無驚無險到中六架

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread ...
我無話唔會踢走人,不過今時今日踢走半班人你估駛唔駛向教育局解釋呢?

醒目開學勳章

yekat169 發表於 15-1-8 23:40
F4, 我過陣時已無中三淘汰試, 其實由中二開始已陸續有人被踢走, 到中四時學期尾再嚟個大清洗

而家仲有邊 ...
可能因為中三無得淘汰,所以中四先嚟個大清洗。咁間學校升U成績應該相當理想。

醒目開學勳章

ernestchow 發表於 15-1-8 23:50
中三淘汰試唔知玩左两年定三年,你甘後生唔會係中三淘汰試個年代卦
中三淘汰試響1981-1987年實施,佢響80年代讀中學,其實係有可能考過。
‹ 上一主題|下一主題