用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

回覆:小五呈分試分享區

我地六四考, 個私補仲要臨時甩底吾再教, 我唯有頂硬上

我仔常識都有10課, 要開波温了! 最敝佢仲係游下游下咁, 咪話吾擔心! 佢之前考試大約b2頭成績, 希望呈分會叻D, 入到b1尾就好啦

你就好啦~ 我仔派左, 麻麻地, 好失望呀! 我見佢好多同學起碼都有一科9字頭, 佢就主科7x, 常8x

呢個暑假真係要好好操下至得

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

thanks! 其實我都知, 呢D都係佢以往成績, 但近日操得fit d, 又話好夠時間做, 我希望佢今次可以突圍少少, 吾好太粗心, 我見平時同佢差不多既同學都有一科9字頭, 果下心裡面真係吾開心囉

不過jm講得岩, 呢次出左成績吾太理想, 下兩吹真係要加緊追番! 今個暑假都吾可以放鬆! 大家都加油呀!

回覆:小六呈分試分享區

我仔呢個月尾呈二, 咪話吾緊張(佢梗話無壓力>n

引用:各位好,+請問如果第2次呈分,+衰左,+咁第3次

原帖由 鼻涕蟲 於 15-11-16 發表
各位好, 請問如果第2次呈分, 衰左, 咁第3次仲有無得追呢? 因自行選2間學校在明年1月....又好似唔關第3次呈 ...
我仔呈二都衰左, 老師話keep住呈三吾好跌band就Ok

唉! 我仔都係死係中文手上, 佢不嬲理解同表達都較差, 而家小六真係好深, 要作抒情描寫文, 今次呈二中文吾合格, 我都down左好耐, 可幸其他科吾算太差, 拉埋平均應有75分, 我已經諗定B2學校, 希望佢呈三吾好跌band!

好似作文咁, 對佢係死亡之卷, 因為佢成日寫D close sentence, 跟住就發呆吾知點作, 皆因佢無墨水, 所以我都叫佢睇範文背佳句, 學下人地點作, 因為佢諗吾到, 但背野叻, 起碼都叫做作到一篇reasonable既文

唉! 呀仔正式踏入反叛期, 叫佢温書又話得啦~結果無温, 做功課又求其, 見佢呈二由band2中跌到落band2尾, 我心情插水

今日校內試考得吾好, 都吾知呈三keep吾keep到, 好擔心又完全體驗到果種無力感

rainbowcov  正係唔容易, 要加油呀!!  發表於 16-1-19 09:17

引用:Quote:littlelamlam+發表於+16-1-19+08:15+

原帖由 esmehouse 於 16-01-19 發表
有冇坐低同仔仔好好傾下
我係ftm, 常常有機會傾, 我已經平心靜氣, 但係佢未叮到就係未叮到囉

好開心! 今日我生日, 禽日得知亞仔呈三考得好好! 中文竟然有85分(佢呈一吾合格), 其他都有8,90分! 之前老師話佢要keep住平均分有75分吾好跌band, 因我怕佢跌落band 3, 而家我真係好感恩! thanks God

小時了了    發表於 16-3-24 12:47

我仔都考晒試啦! 派晒卷! 而家超開心呀! 我仔頭兩次呈分考得好差, 跌落B2尾, 令我好擔心, 感恩佢呈三發奮, 中文由D變A, 平均分進步左十幾分! 穩坐B2, 仲拎埋進步奬! 真係令我好安慰

佢畢業試都考得不錯, 而家等放榜啦

我淘左D水晶key chain比佢班既同學仔 ,個個都好開心! 而老師我就整左音樂水晶屋, 希望老師會鍾意

Yanamami  恭喜~  發表於 16-6-15 18:19
小時了了    發表於 16-6-15 11:27

回覆:miaooo 的帖子

我仔學校英文作文出得最多係四格漫畫作ending, 仲有diary咁

引用:Quote:原帖由+yf03+於+16-06-15+發表回覆+J

原帖由 kittylam 於 16-06-16 發表
標點符號除咗做練習還可以睇教關於標點運用既書,我發現圖書館有不少呢類書,我有借畀個仔睇,佢睇咗幾頁嫌 ...
標點真係要靠練習架, 不過我仔ADD加反叛, 肯做少少都算好啦! 感恩中文個補習班好好, 吾駛我教, 免傷和氣

引用:想和小兒溫多些英文作文,請問可否分享吓你

原帖由 miaooo 於 16-06-16 發表
想和小兒溫多些英文作文,請問可否分享吓你們學校的英或中作文題目是什麼嗎?:cal ...
中作呢幾次有~日記: 我最倒楣的一天/ 我的好朋友

‹ 上一主題|下一主題