用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020直資中學DSE成績
go

2020直資中學DSE成績   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

如果咁算1b ,咁1b個範圍都好闊下

醒目開學勳章 王國長老

twhkleung 發表於 20-9-15 12:30
21人考GCE AL, 但32人经GCE AL入3 大, 既可能有11人是考DSE和GCE AL而经GCE AL入3大.
既有考DSE 而入到3大 ...
"Through JUPAS (main round), over 62% of our DSE graduates received offers, among which 82% are from UGC-funded universities, and 43% are from HKU, CUHK and HKUST."

先唔分析DSE VS GCE人數, 想研究下無JUPAS OFFER嘅38%學生, 去左邊? 唔通連JUPAS都無申請, 只申請海外?

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 20-9-15 17:19
上年網頁寫70個英國取錄vs.校訊11
UCAS每人最多有5個取錄
非本地取錄同升讀可相差甚遠

仲要留意一個重點:non jupas係有multiple offers的!即84個offers並不等於84人有offer
因為有nj,數字更難解讀

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 20-9-16 09:47
WKF的写法,要读者好似考reading comprehension, 非常有心思。

直頭高階思維,拆極都拆唔到究竟xyz=幾多

醒目開學勳章 王國長老

dse生一樣可以申請外國大學,所以外國大學offer不一定只能係nj生bor

又,dse生一樣有人自修外國試然後用nj,未考dse已有firm offer我都聽過,有無再報jupas都係一個問題

所以點拆都係有盲點

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 20-9-17 16:31
的确很复杂,但撇开文字数学的讲究,我想问,“no. of offer" - 一个top student, 拿到10个offer, 是否全都 ...

好老實,我幾夠膽講絕大部分(if not all)學校都會盡量煲大d數,所以答案係yes

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-9-17 16:50
昨天還是62%,今天又變番60%,到底邊個真邊個假?定兩個都係假?

所以入U率呢...... 睇下算啦!

學你話齋,comprehension同M1要補下先

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-9-17 18:53
當連SPCC,DGS呢D級數既學校都係咁既時候,你就唔好對其他級數既學校要求咁多啦!
...

醒目開學勳章 王國長老

schrodinger 發表於 20-9-21 22:40
係....睇返新聞有講,謝謝更正。

其中一位小四插班。

港同一向有榜眼,唔止今年,只係潮流興埋榜眼,近年間間推到上報
我女果年有,之前都有,可惜校網改版後無晒舊消息
時下計法,如m core無5**,而m1/2有,會計埋,早幾年spcc有個係咁做左狀元tim

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-9-22 12:08
所以,港同响6、7年前收生應該最少都會有B1c成績呱?

16年仲問緊係咪band one,何況13、14 (因原帖一樓已屏閉,所以show二樓)

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 20-9-22 17:31
6/7年前,我夠膽講大部份人叫你揀中基/SLS都唔好揀港同。

6/7年前,SPC都只能吸引B1C同B2A學生,B1A學生 ...

今日搵舊帖,搵返d 2012-14年間嘅帖,當日不少 forecast,今日睇返真係一地眼鏡碎 (唔止港同,仲有其他學校)
十年河東 十年河西,果真無錯

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 20-9-22 19:02
6/7年前,我小朋友小學係推介港同,並沒有推介中基~~~

在2013港同當年jupas offer rate係54% (找不到3322)
https://www.hkuga-ef.org.hk/f/page/1226/1703/Congratulations_HKUGAC_eng.pdf

而中基在2013,3322為76.2%
http://physics.hkexam.com/mobile/item.php?dirname=secondary&lid=1319

兩者應該差唔多

醒目開學勳章 王國長老

IYY 發表於 20-9-22 23:18
"當日不少 forecast,今日睇返真係一地眼鏡碎。""

不了,大家日日見,特登拎返舊帖出黎話對方估錯,唔太好呢

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-9-23 10:05
有時"外來生"實力仲叻過好多"本土生",而且兩者無衝突,盡收兩路人馬不是更聰明嗎?!好多地區名校B1a ...

又講「呢度」
呢度話直升=無能力跳船
咁直升嘅估計能力有限

醒目開學勳章 王國長老

twhkleung 發表於 20-9-23 10:48
!@#$%^&   咁直升"親生仔"即好定唔好....

個人睇法
理得佢親唔親生,插唔插班,揀唔揀人,銀唔銀彈
Output數字就係output數字,考得好嘅唔好估人外援多,考得差嘅亦唔好賴咩親生仔

YmOra    發表於 20-9-23 11:03

醒目開學勳章 王國長老

schrodinger 發表於 20-9-23 15:54
清楚講講我點踩人地撐WKF? 我只討論數據同事實,事實唔係淨係一堆成績數字,還包括個成績點黎。

本來成件 ...
請教, 有咩 "數據同事實" 支持港島BAND ONE生較其他地區優勝?

張祝珊從來都係全港島最TOP嘅男女津中, 無直屬聯繫小學, 以前收生連面試都無齋睇成績, 盡收精英,
我都好少見人用"普通津校"黎形容, 你又要討論"成績點黎", 都唔知點討論落去
‹ 上一主題|下一主題