用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葡萄家長,發放學習障礙論
go

葡萄家長,發放學習障礙論 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我仔sen讀港同
的確sen 家長會傾向揀輕鬆d互動d學校,資優又有資優考慮
咩學校無sen生?咁介意真係要去火星

醒目開學勳章 王國長老

我田三日 發表於 18-7-29 13:14
想問SEN 和學習障礙有乜唔同?

Sen係特殊教育需要,範圍好廣
學障係其中一種

醒目開學勳章 王國長老

雲牛 發表於 18-7-29 23:05
今時今日的港同,SEN仲容易入到?坐唔定,或內向不合群,no eye  contact, 又沒有家姐阿哥讀緊,仲可以過到 ...

有咩奇
偶然都有家長pm我問sen孩子考到xxx知唔知支援點

Sen都可以好醒架

港同不嬲有請EP同ST,同全職社工

我懶得搵,要認真研究校務報告,我相信好多學校都會見到呢d資源/開支

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-7-30 09:57
高功能自閉 (HFA) 同資優, 其實都係屬於 SEN

而家無分高唔高能,全部叫ASD Autism Spectrum Disorder 一個譜系名包抄

醒目開學勳章 王國長老

Dongs 發表於 18-7-30 10:09
你個case對大家來說好鼓舞,因為sen 都可以考入港同依間咁好學校,港同都係我心水之一
...

入到真係唔好浪費,港小上下真係當小朋友係自己仔咁錫,就呢份心意,已經好難得
要教sen仔,最重要嘅係———肯唔肯去做!
‹ 上一主題|下一主題