用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門/插班既難度
go

叩門/插班既難度 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 16-11-11 18:16
可能負能量。不過叩門係富者愈富既玩意。。。

最出名果d津校又係有班手揸直私既去叩。。。

咁自由搏擊戰就預左咩參賽者都有。咁總有爆冷正能量嘅,我姨甥舊年就係零offer(只有乙二,零直私)咁叩乙一,得左

醒目開學勳章 王國長老

jestella 發表於 16-11-12 07:42
有冇邊間一線官津講明唔收直私取錄咗嘅學生?

有嘅。有好少好少真係講到做到只考慮111(真係做得到唔會得個講字)。果d就肯定無直資揸手了

醒目開學勳章 王國長老

晞晞爸b 發表於 16-11-12 12:01
好羨慕....

哎,驚足成年呀大佬!我妹係破釜沉舟式舉家大遷徙抽學校。(直私已經全炒)
本來抽中乙二已經心理調節緊,同自己講乙二都好好......即管盡人士循例叩門(經歷過太多失望都知小朋友唔係面試型,零期望)
點知輸家食尾糊。
好在細佬真係唔駛煩。

醒目開學勳章 王國長老

咁搬出港島始終係一大舊錢,都要好好計劃嘅。我妹果時係考唔到直私決定搬,都好「呢hea」。又要預時間裝修盛盛,兩個仔輪住香港新界兩邊訓(要滿足住新屋抽12網要求,又唔想日日搭車新界返學)。
我妹好彩,老公脾氣好,吵少d

hppa    發表於 16-11-13 10:02

醒目開學勳章 王國長老

Linuslouis 發表於 16-11-12 14:45
想請教,你覺得叩門,學校放乙一有冇幫助呢?如果影響不大,就即管跨區叩門一試

...

我覺得子左好小量學校真係誠意排先,大部分都係睇實力表現。
邊間排乙一,唔建議以「增加叩門機會」行先
‹ 上一主題|下一主題